Любослав Пенев е стопирал проекта си за строеж на вилно селище в Лозенец край морето, съобщава сайтът besove.com. Това е споделил той в петък вечер на партньор от най-близкото си обкръжение.
 
Настоящият старши треньор на „Литекс” отложил мащабното начинание, докато не направи по-подробно проучване. Кризата го накарала да се замисли дали има смисъл да инвестира предвидените милиони в презастроеното и без това Южно Черноморие. Пенев решил да изчака, за да не се набута с много пари, както всъщност вече му се е случвало. На 45 години един от най-успелите български футболисти не искал да повтаря грешките от по-младите си години, пък и сега вече не можел така бързо да компенсира загубите, както по времето на активната си състезателна кариера.
 
За проекта в Лозенец Пенев тегли кредит от 2,3 млн. лв. от СИ Банк, но заради забавяния в обслужването му получи забрана да напуска страната в края на 2009 г. Издаде я Областна дирекция на МВР – Бургас. Върху фирмата му беше наложен запор на имущество, равно по стойност на тегления кредит. Две седмици по-късно запорът беше вдигнат и треньорът едвам успя да стигне за второто полувреме на тима си по това време ЦСКА срещу Фулъм в Лондон.
 
И без строежа на вилното селище Пенев си остава с присъствие в бизнеса по Черноморието. Заедно със свои съдружници той държи дискотеки в Бургас и Слънчев бряг.
 
Любо всъщност има афинитет към частната инициатива още от зората на демокрацията, когато влиза в съдружие с основателя на емблематичната компания „ВИС-1” Васил Илиев. В хода на годините после си партнира и с мастити богаташи от ранга на Васил Божков, Стойне Манолов, Георги Илиев...Инвестициите му са насочени основно към нощни заведения. Пенев е собственик или има дял в почти дузина фирми, някои от които обаче са във фалит. Знаят го като смел инвеститор, който обича да играе в бизнеса „на ръба на засадата”, без да се бои от рисковете. Според хроникьори, най-голямото му набутване станало в Испания, където „изгорял” с цели 11 млн. евро, вложени в участие за покупка на украинска банка, която обаче впоследствие фалирала.
 
Едно от най-буйните момчета на българския футбол, а видно и на бизнеса, явно си е извлякло поука от „горещите супи”, които е духал, както сам навремето беше съветвал критиците си след Евро-96. Затова и проектът за Лозенец сега ще почака...