Горещините идват, а футболът става все по-оскъден. Първенствата в Европа завършиха, добре че купата на Конфедерациите в ЮАР спасява положението. Нашата “А” група макар и последна също приключи. С нейния край си отидоха всички добри и лоши моменти през годината, продадени и напечени мачове, спорове, закани и побоища по терените на България. На заслужена почивка се отдадоха Кокала, Мастиката, Чичовото и Мъри. Това са просто прякори на родните треньори, които феновете отдавна използват. Истинските имена на наставниците се използват все по-малко, някои сигурно дори са отвикнали да ги срещат в медиите.

Такъв е случаят с националния селекционер Станимир Стоилов, който отдавна за всички е Мъри. По едно време му лепнаха и прякора Крокодила, след като каза, че хапе лошо. С наближаването на горещините все по-актуален става треньорът на бронзовия медалист Черно море Никола Спасов. Във Варна всички го знаят като Кольо Мастиката.

Като прибавим и треньора на новия член на “А” група Монтана – Иван Маринов – Чушката, какво повече му трябва на човек. Студена мастика и салатка от чушки – идилия. За основно ястие идва ред на супата. Не се знае обаче кой ще я издуха, Любо Пенев – Чичовото или Илиян Илиев – Джуджето.
Треньорът на ЦСКА е специалист в супите, но ако е от кокали, може и да му заседне. Пенев вече усети твърдия Кокал (Емил Велев) така че по-добре да си избере друга супа от менюто. Може би от Овча глава. Без да се обижда тук е мястото на Вили Вуцов. Синът на Иван Вуцов води Левски в един мач през есента, но сега пак е на хоризонта. Пое старата “бяла” Славия и отново ще чакаме пикантни коментари от негова страна.

В новото първенство няма да може да се насладим на полета на Орела, но той така и не успя да сграбчи никого. Треньорът на Спартак (Варна) Атанас Атанасов прелетя първо през Мездра и накрая акостира край морето, за да потъне в “Б” група.

Всички те отново ще се върнат, с целия си блясък и колорит. Само след малко повече от месец битката по футболните ни терени ще се поднови. Тогава ще стане ясно колко люта ще е чушката и дали мастиката няма да се окаже прекалено слаба. До тогава, отдайте се на почивка и на повечко сочни дини на плажа./БЛИЦ