ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Над 100 буркана с белени домати и още толкова с паприкаш и други консерви е затворила през лятото Пенка Стоичкова. Майката на футболната легенда Христо Стоичков е като консервна фабрика, не си поплюва. С мъжа си Стоичко гледат зеленчуците и плодовете, после ги съхраняват за зимата, разказаха пред БЛИЦ комшии от родното село на бащата на Камата - Ясно поле.

Вече свършиха годините, в които Пенка се развяваше с кожените палта из Пловдив и переше цигарата. Тя заряза светския живот и се отдаде на селския в Ясно поле. Всички я уважават и я почитат, защото сама си изкарва прехраната и знае страшни рецепти. Никога не се оплаква. Какво й е на душата със сина й Христо, дето не вижда и не чува, тя си знае.

"Прочута е с лютите чушлета, които пука на огнището и после слага в буркани с марината за зимата. Направи и много компоти от сини сливи и череши. Сега иде ред на туршиите, Пенка си гледа в двора много зарзават. Прави чудесни мариновани камби", облизва се жена от селото, която държи да остане анонимна, защото често ходила у Стоичкови на гости, а Пенка се сърдела и вечно воювала с медиите.

Напук на лошия имидж, който й създали журналистите, тя била свястна жена и много оправна, имала само един порок - цигарите. Като такава я определят и местните в хисарското село Ново Железаре. Майката на Ицо е родом от там.

Преди години, когато си ходила редовно в бащината къща, в махалата наставал купон. Събирала приятелки от детинство на сладка приказка и кафе, била душата на компанията. "Допреди години идваше често, имат земи тук, рента вземаха. Сега обаче явно е продала нивите и не се е вясвала скоро. Пустее и малката и родна къща, Ицо пък го водеха тук като дете, от десетилетия не се е появявал", казва кметът на Ново Железаре Петър Ненов и заявява, че ако един ден великият футболист реши да посети селото ще бъде посрещнат като национален герой.
КРИСТИНА ИВАНОВА/БЛИЦ