Месец ноември е посветен на международното движение "Movember". За трета поредна година бягането с мустаци - Мустак Рън, за една добра кауза - мъжкото здраве, се провежда и в България. Организатор е 5kmrun.

За трета поредна година във Варна и втора за София, Пловдив и Бургас, с това специално бягане (от 10:00 часа) ще станем чaст от международното движение „Мovember“ 2016, което всяка година през мъжкия месец ноември насочва общественото внимание към мъжките здравни проблеми. На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи това е месецът на мустака, когато всеки мъж, който е съпричастен на идеята не се бръсне и оформя свой мустак по свое собствено индивидуално виждане и желание. Звучи лесно и много мъже приемат забавния елемент, но все пак това е и едно безспорно предизвикателство, а и отговорност.

Подобно на бягането с кауза „Бягане с розови полички“ – в подкрепа на жените с рак на гърдата в България (провело се миналия месец в Южен парк с близо 600 участници), и тук задачата на тази кампания през месец ноември е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху най-тежкото и за съжаление най-типично мъжко заболяване – рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете.

Всяка година 10 000 нови случаи на това смъртоносно заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас, на фона на проблемите в здравеопазването, е късното диагностициране.

Ето какво още разказаха организаторите от 5kmrun Георги Станоилов и Емил Касабов при гостуването в БНР - ТУК!