Австралийската футболна федерация наложи наказания от няколко месеца на четирима основни играчи от националния отбор до 23 години. Официално обявената причина e непрофесионално поведение, а всъщност става дума за оргия с една жена по време на турнир в Камбоджа.

20-годишният Натаниъл Аткинсън и две години по-възрастните Локлан Уелс и Брендън Уилсън са наказани до 10 август и това означава, че няма да играят на олимпийските игри в Токио (24 юли – 9 август 2020 г.). 21-годишният капитан на тима Райли Макгрии все пак ще има шанс да участва на мачовете в японската столица, тъй като неговото наказание изтича през април.

Отделен въпрос е дали Австралия ще се класира за олимпийските игри. През януари предстои последна квалификация, на която тимът ще бъде четиримата наказани. Австралийският тим не е участвал на Олимпиада от Пекин 2008.

През март тази година, по време на квалификационен турнир в Камбоджа, един от четиримата футболисти се запознал с жена чрез приложение за запознанства. Той й осигурил билети. Новината беше разпространена от „Сидни Морнинг Хералд“ и „Дейли Телеграф“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

По време на последната вечер в отбора в хотела въпросният играч поканил жената в своята стая, където тя правила секс с четиримата. Счита се, че това е станало по взаимно съгласие, тъй като няма доказателства за насилствен акт. След това обаче жената се почувствала наранена и нещастна заради посещението в хотелската стая на футболиста.

Страхувайки се, че австралийските играчи може да са направили снимки и видео, тя е подала сигнал в австралийското посолство. Впоследствие жената е оттеглила жабата си, но разследването на Австралийската футболна федерация вече е било стартирало.

Не е ясно защо наказанието на капитана Макгрий е по-кратко, въпреки че четиримата играчи имат еднаква вина в нарушаването на наложените от федерацията и треньора правила. Те обаче не са прекрачили едно от важните условия – да не напускат хотелската си стая.

Австралийската легенда Роби Слейтър обаче осъди решението на футболната федерация за наложените наказания: „Аз лично, а и цялото австралийско футболно семейство, искаме да знаем кой взе това срамно решение да накажат четирима основни играчи преди толкова важен турнир.”