Един от водещите журналисти на БЛИЦ СПОРТ Пламен Славов е показал завидни заложби още като ученик в 11 клас. Това разкри пред нашата медия майката на Паци – Николина Славова.

Тя ни изпрати, без Славов да знае, негово творение, в което има фантастична симбиоза между футбол и история.

Писанието на Паци и до днес се пази от Румяна Генчева - бившата му учителка по български език и литература в СОУ "Неофит Рилски" с директор Петранка Минчева. Славов благодари на всичките си учители, от които "е попивал" през годините. Сред тях са Данивела Георгиева, Димка Донева и първата му класна - Анастасия Димитрова.

Предлагаме ви текста без редакторска намеса:

Футболен вариант на Епопея на забравените

Годината е 1876. Вече сме на градския стадион в Перущица. Броени минути остават до началото на двубоя между отборите на Опълченците на Шипка и ФК Туршикерспор.

Капитанът на българския отбор Кочо излиза от съблекалнята, за да се опита да укроти феновете, които настояват да нахлуят на терена още преди да е започнал двубоят. Причината за странното държание на публиката е треньорът на Туршикерспор, който на пресконференцията преди мача заяви, че българският отбор е много слаб. Той пряко засегна и публиката, като каза че те не идват на стадиона да гледат футбол, а са тук за да рушат и да правят пакости.

Очертава се тежък сблъсък и за двата отбора. Началото на двубоя е дадено от съдията. Волов похваща атака за нашите, но врагът отнема топката. От показаното досега се вижда, че нашите оформиха натиск пред противниковата врата.

Караджата на вратата към Раковски пак подава. Той пък Каблешков извежда, който на Бенковски дава и след секунди публиката мощно изревава. Голът падна във вратата на врага, колко сладък миг е това за нашия треньор Паисий.

Нашите в атака - Каблешков центрира, Волов ги финтира и гол - 2:0.

Другите сега нападат, но опълченците добре се бранят и атаката противникова разрушават. След минути Левски голът вкарва. Резултатът вече е 3:0 и се вижда как противникът ни изнемогва, а нашите ликуват. Колко тежка битка е това, но победата е сладка.
Пламен Ванев СЛАВОВ/11 клас (2001 година)