Известният български футболист и треньор от далечното минало Любомир Ангелов, или Старото (1912 – 1984), както го знаят всички, владее шест езика, но и притежава тънко чувство за хумор. В деня преди важен мач играчите го питат: „Тренер, какво ще ядем на вечеря?“ „Каквото му се яде на треньора!“ – отсича Старото.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Треньорски наставления за образец
Отбор, ръководен от Старото, пристига в чужд град. Знаейки много добре навиците на играчите си, Старото се разпорежда: „Настанявате се в стаите, изпикавате се в мивките, лъскате си обувките с кърпите за ръце и слизате в ресторанта за обяд“.

Как се лекува грипът
Старото е треньор на столичния „Локомотив“. Преди една контролна среща играчът Цветан Милев му се оплаква, че е болен от грип. Треньорът обаче веднага разбира, че е махмурлия от вечерта и го успокоява, че ще го пусне само през първото полувреме. После казва на останалите играчи да подават топката само на Милев. Те така и правят, а Милев се спъва в топката, пада, става. В същото време Старото вика от трибуните колкото му глас държи: „Лоша болест е грипът, много лоша!“

х  х  х

Старото е треньор на „Спартак“ (София). По време на лятната подготовка изведнъж шестима играчи му се оплакват, че са болни. Треньорът, естествено, се усъмнява в болестта им и дава следните наставления: „Здравите футболисти по спортен екип да направят лек крос, а болните да облекат най-дебелите анцузи, шапки и ръкавици.“ Така „болните“ престояват около час под палещото слънце.

Да излъжеш цялата публика
Любомир Ангелов е начело на националния отбор в приятелски мач между България и Унгария в Будапеща. В нашия състав играе Панайот Велев, или Нотко, както го знаеха всички. Той обаче винаги е впечатлявал с твърдата си, а понякога и груба игра. И сега той е в стихията си, а неговите твърди единоборства с унгарските нападатели довеждат до ярост публиката на домакините, която почти е готова да го линчува. Виждайки, че нещата не отиват на добре, Старото взима инициативата в свои ръце. Той отива до тъчлинията и видимо започва да се кара на Велев за грубата му игра. Треньорът енергично жестикулира към него, размахвайки пръст, а зрителите бурно му ръкопляскат, без да знаят, че той всъщност му казва: „Само така! Продължавай в същия дух!“

Сто бири за треньора
На турнир в Индонезия Старото е настанен в стая номер 301. На един от камериерите на хотела му прави впечатление, че се поръчват много бири, а плащането винаги е за сметка на стая 301. А Старото се усеща, че това е поредният номер на играчите, чак когато в стаята му идва поръчка за… 100 бири.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ