ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Доскоро Наско Сираков и Илиана Раева живееха ларж. Купони, живот, пак купони и пак живот. Парите ни ги брояха за нищо. Пръскаха ги под път и над път. Ама вече не е така... Най-известното спортно семейство я кара от икономично по икономично заради финансовата криза. Но не тази, глобалната, а семейната....
 
Наско Сираков е от край време без работа. Работи само като член на Изпълкома, откъдето получава жълти стотинки в сравнение с дебелите пачки, които трупаше като шеф. Най-голямото лапане бе в “Левски”, когато Наско го играеше спортно-технически директор. После, след като през 2008 година Батков тегли шута на него и на Мъри Стоилов, стана шеф на националните отбори в БФС. Там също прибираше яки пари. Но от две години потокът от дебелите банкноти секна. Смешно е да се каже, че в момента Наско и Илиана
 
едва връзват
двата края
 
Напротив. Те пари си имат, но сравнение със стандарта, който се бе настанил в дома им в ония години, не може и дума да става. 
Злите езици шушукат, че от периода си на шеф в “синия” клуб Сираков е гушнал над 2 млн. евро. Той скътал парите си в банка, а после към тях прибавил и сумите от националния отбор. Така сметката му набъбнала на 3 милиона евро. Днес обаче Наско не печели отникъде. Даже и в бизнеса извън футбола. Бившият изпълнителен директор на „Левски" е собственик на най-големия хлебозавод в Стара Загора, след като през 2001-а неговата фирма „Стелт 2001" спечели държавното предприятие на търг. След като закупи завода, Наско назначи брат си Пламен за директор. В началото всичко вървяло като по мед и масло. Напоследък обаче кризата взела да чука и на вратата на хлебозавода. Което изкарало извън нерви един от най-известните левскари.
RAEVA.jpg
“Преди печелихме добре, но сега нещата взеха да куцат”, признавал Сираков.
По настояване на неговата съпруга Илиана Раева двамата откриха клуб за спортни танци в София. За шеф на клуба бе назначена голямата им дъщеря – Славея. Ама и оттам не текат достатъчно пари. Толкова, че да задоволят живеещите с широки пръсти Наско и Илиана.
На Сираков обаче му е най-криво заради отсъствието му от футбола, където гушването е огромно. Поради тази причина напоследък той е изнервен и постоянно атакува родния си клуб. Било чрез медиите, било чрез личната си страница във “Фейсбук”.
Сигурни източници разкриха, че Наско се предлага насам и натам с намерението пак да седне на шефското кресло, където е пълно с комисиони, задкулисни игри и яки далавери. Но нещо не го огрява. Чрез посредници той
 
се е натискал
първо на
“Лудогорец”
 
Усетил, че там пачките са най-огромни, Наско опитал да влезе под кожата на боса Кирил Домусчиев. Накрая даже се срещнал с него и му извадил уникален план, според който само в рамките на три години разградчани ще се превърнат не само в български, но и в европейски хегемон. Ала Домусчиев не бил глупав и разбрал накъде бият нещата. Целта на Наско не била да вдигне “Лудогорец”, а да понапълни поизтънелия си джоб. И логично го резнал.
Сираков обаче не се предал и погледнал към “Ботев” (Пловдив), където отново силните на деня командват парада. Там правел неистови опити да се намърда сред огромната купчина с мангизи. Пробвал оттук, пробвал оттам, но постоянно целел гредите! Накрая се помъчил да се намести и в “Локо” (Пд) – при един от най-добрите си приятели Константин Динев. Коко обаче вече бил решил да си бие камшика от “Лаута”, тъй като му дошло до гуша да се занимава официално с футбол.
За да се закрепят финансово, Наско и Илиана решиха да продадат огромния си палат в столичния квартал “Драгалевци”. Те обаче оцениха къщата доста дебело – близо 5 милиона лева. И доскоро никой не искаше и да си помисли да извади такива пари. Наши източници разкриха, че интерес към насковия дворец проявил богат катарец, който започвал да върти бизнес в България. Арабинът бил тъпкан с мангизи, но въпреки всичко се отказал, след като на няколко пъти ходил на оглед.
“Наско и Илиана така и не разбраха, че това са луди пари. Трудно ще намерят купувач, ако не смъкнат цената”, шушукат из спортните ни среди.
RAEVA_2.jpg
"ШОУ" припомня, че преди години Илиана се пробва и на медийния пазар. Тя основа две списания, но нито едно от тях не можа да пробие на будките.

А парите са нужни не само на тях, но и на двете им дъщери – Славея и Виолета. Втората учи в Англия, където е постоянно в компанията на мултимилиардерски наследници. Казват, че на нея парите й никога не стигат. Допреди няколко месеца тате и мама й пращали дебели записи, но тя нали си е тяхна щерка, пръскала ги безкомпромисно. По същия начин като Наско и Илиана. Накрая Сираков не издържал и провел дълъг разговор с Виолета, обяснявайки й, че трябва да го кара по-икономично. Вили се вслушала в татковия съвет за разлика от Славея, за която се  твърди, че е с шRAEVA_4.jpgироки пръсти.
 
На всичко отгоре Славейчето е повече от палава. Сменя гаджетата като носни кърпички. Днес е с един, утре е с втори, а след това и с трети.
Откъде все пак Сираков изкарва пари, питат се футболни фенове. От комар и от покер, отговарят злите езици. Наско е луд на тема карти и залози. Под сурдинка се говори, че в периода март – юни тази година той изтрепал рибата край масата за покер. Спечелил луда пара! После обаче взел да го застига каръкът. През септември и октомври Наско постоянно бил на червено. Шушука се, че в този период “синята” легенда прахосал всичките хилядарки, които бил грабнал по-рано.
Илиана Раева обаче успя да лапне големия пай, след като беше избрана за шеф на федерацията но художествена гимнастика. Ексцентричната дама катурна от президентския трон най-голямата си съперничка Мария Гигова. И отскоро вече диша по-спокойно. Само че едно я тормози – парите в къщата вече не са толкова, колкото бяха преди.

Навремето Наско имаше един лаф, който често употребяваше: “Където съм аз, там е и победата!”. Наистина бе прав. В “Левски” той печелеше купи след купи, а после, като отиде в “Славия”, пак стана шампион и носител на Купата на България.
Неговите “доброжелатели” обаче пускат контралаф: “Където са парите, там е и Наско Сираков”. И наистина и те бяха прави. Сираков бе шеф в “Левски” по времето на Майкъл Чорни, когато на “Герена” вместо дъжд валяха банкноти. Вижте само пътя му като футболист в края на уникалната му кариера. Когато Лафчис попривърши със спестяванията, Наско избяга в отбора, където бе фрашкано с финикийски знаци – в “Ботев” (Пд) по време на ерата на “брокерите”. След като там си напълни гушата, се премести в “Славия”, където пък властваше СИК начело с Младен Михалев – Маджо.
RAEVA_3.jpg
Но днес няма ни СИК, ни ВИС. Има други богаташи, които, поне засега, не дават никакви индикации, че ще поканят Сираков на работа.
“Закъсал е. Личи си. Преди не се спираше да ходи на лов. Нали си е голям авджия. Постоянно обикаляше света по сафарита. То не бяха ЮАР, Намибия, Замбия и Зимбабве. Цяла Африка бе негова. Даже и в Азия е гърмял с пушката. Сега не пътува никъде. Чат-пат отскача до Етрополския балкан и това е. Като го питаме какво става, той вдига рамене и с усмивка на лице ни отговаря: “Нямам патрони!”, коментират наши информатори.
Те обаче са сигурни, че един ден вместо патрони Наско ще извади от джоба си някое асо, с което времето-мечта, когато парите го засипваха, ще се завърне...
ГЕОРГИ МАКРИЕВ