Националът ни по джудо в кат. до 100 кг Даниел Дичев и половинката му Анита Илиева очакват през януари първото си дете. Това съобщи самият състезател.

Наскоро двамата се прибраха от Япония, където Даниел живее и тренира, за да може наследникът им да се роди в България.

„Решихме тук да се роди нашето дете, защото разбрахме, че в Япония е много сложно и болезнено за майката. Там не се използва упойка, защото така се установявала по-здрава връзка с бебето. Особено при чужденци е още по-сложно, много болници отказват раждане на чужденци“, разказа Дичев. Дори и да бе родено там обаче, детето им нямало да получи японско гражданство, допълни той.

„С приятелката ми се запознахме в залата, в един фитнес в София. Като я гледах, си казах, че не съм виждал такава жена - да тренира 2 часа усилено, без никакви телефони около себе си. Тя е тренирала спортна гимнастика, после е била националка по хандбал, заминава за Америка, където е била треньорка по спортна гимнастика“, разкри джудистът.

След седмица на него му предстои участие на европейско първенство в Чехия, от което се надява да се върне с медал.

След шампионата се прибира в Япония, където е и работата му, а Анита ще остане в България. Първият европеец, завършил японския университет Нихон, призна, че е много добре приет в Страната на изгряващото слънце и като поотрасне детето ще останат там.

В болницата в родния Сливен работи неговата сестра, която е на първа линия в борбата с коронавируса и която го уверявала, че шега с него не бива. Дичев разказа и как се е стигнало да заминавате му за Япония преди години. Поканил го местен треньор, който е работил в България и го харесал още като младеж. В последствие той се превърнал в негов втори баща, тъй като загубил родния си още като дете.