Норвежкият студент Бьорн Халвард стана световен шампион по Монополи на първенството, което се проведе в Лас Вегас.

19-годишният Халвард, който през тази година завърши частна гимназия в Осло, спечелили титлата в спор с 25-годишния Джеф Кристофър от Нова Зеландия.

Норвежецът спечели 20 580 долара истински пари от натрупаните по време на играта банкноти от Монополи. В първенството участваха 41 националния шампиони по настолната игра.

По пътя си до финала Халвард победи 24-годишния руснак Олег Коростельов, след което доведе до фалит американския шампион Рик Мариначо. 26-годишния адвокат от Бъфало опитваше да стане първият американец спечелил шампионата от 1974 г. насам.

Световното първенство по Монополи се провежда периодично и за последно се проведе в Токио през 2004 г. Състезанието между 41 участници започна в сряда и се провеждаше на английски. За състезателите, които не говорят въобще или слабо езика имаше предвидени преводачи.

Играта е базирана на търговията с имоти в Атлантик Сити. Първата бройка е продадена през 1935 г., след като авторът на идеята Чарлз Дароу от Джърмантаун, Пенсилвания, демонстрирал играта пред производителя “Паркър Брадърс”. Счита се, че до момента са продадени над 275 милиона от различни версии на играта в 106 страни. Данните са на основния дистрибутор “Хасбро”./БЛИЦ