Бразилската футболна легенда Пеле заведе уникално дело срещу „Самсунг“. Краля на футбола твърди, че корейският гигант в производството на електроника е използвал без разрешение негов двойник в рекламна кампания.

Искът на 75-годишния Едсон Арантес до Насименто, както е името на Пеле, е заведен в окръжния съд в Чикаго (САЩ) и е за 30 милиона американски долара.

Въпросната реклама е на телевизори ултра HD и е била публикувана в „Ню Йорк Таймс“. „Самсунг“ стартира кампанията, след като през 2013 г. не успява да получи разрешението на Пеле да ползва негова снимка за промотиране на своите продукти.

Според жалбата на легендарния бразилец южнокорейците са използвали снимка на двойник на Краля на футбола, който много прилича на него. В иска се твърди, че по този начин компанията за електроника заблуждава, че Пеле подкрепя продуктите на „Самсунг“.

Адвокатите на бразилеца считат, че са нарушени неговите имидж права. Юристите не само искат парична компенсация, но считат, че с това дело ще прекратят бъдещо използване на подобни прийоми в други рекламни кампании.