Салвадор Собрал донесе първа победа за Португалия в историята, но не иска да бъде наричан национален герой, какъвто според него е капитанът на националния тим по футбол на страната Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид).

„Не се чувствам като национален герой, това е Роналдо”, заяви 27-годишният изпълнител пред журналистите и чакащите го фенове на летището в Лисабон. С песента „Amar Pelos Dios" („Любов за двама”) той спечели конкурса Евровизия в украинската столица Киев, а на второ място остана Кристиан Костов, който представи България с песента „Beautiful mess” („Красива бъркотия”).

„Може в началото да се вдигне голям шум, но не мисля, че съм национален герой. Дори идеята сам да се смятам за герой е малко откачена”, каза Салвадор Собрал, за който след успеха на песента му в Киев се разбра, че се нуждае от трансплантация на сърце.

Португалия е първата страна след Гърция (2004 и 2005 година), която печели европейското първенство по футбол и след това Евровизия в рамките на една година. Кристиано Роналдо и съотборниците му от националния тим триумфираха с европейската титла във Франция миналото лято.