Няма наистина да повярвате, но е факт! Фланелката, с която Гунди на днешния ден точно преди 50 години вкарва знаменития си гол на “Уембли” в контролата с Англия (1:1), е в България срещу малко над 10 000 паунда, разбра БЛИЦ.

Историята е следната. След мача Георги Аспарухов си разменя екипа със световния шампион от 1966 година и ас на Уест Хям Мартин Питърс. Звездата на “чуковете” предпочита да не запази за себе си фланелката на Гунди, а да я съхрани в клуба, в който играе.

Той е автор на един от головете на финала на мондиала срещу Западна Германия (4:2), а хеттрик записва Джеф Хърст. Нападателят, капитанът Боби Мур и Мартин Питърс са част от безценното трио на Уест Хям, донесло единствената световна купа на Англия. Именно Хърст вкарва гола за Англия във въпросния приятелски мач с България.

Фланелката на Гунди е рамкирана и изложена на главното стълбище на централната трибуна “Уест Енд” на стадион “Ъптън Парк”. И стои там до май 2016 година, когато “чуковете” напуснаха родния си дом и се пренесоха на Олимпийския стадион в Лондон.

Тогава шефовете на Уест Хям решават в новия музей да останат артикули, свързани само с историята на тима. Поради тази причина фланелката на Гунди и други подобни вещи са пуснати на търг.

Новината достига до звездата на националния отбор Ивелин Попов и брат му. Те успяват да спечелят търга и да се сдобият с ценния червен екип срещу малко над 10 000 паунда. През 2017 година те връщат фланелката на родна земя. В момента тя се съхранява в трезор и цената й е 30 000 евро.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ