Юрий Алеманов, Лидия Дидик, Иля Егоров, Антон Муша, Никита Котов, ftbl.ru
Превод от руски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ 

Преди броени дни в Лос Анджелис бяха връчени едни от най-престижните призове в музиката – Американските музикални награди. Роденият в Хавай изпълнител Бруно Марс обра голяма част от отличията, след като беше отличен на първо място в седем категории. Кънтри изпълнителят Кийт Ърбан взе три отличия, а летният хит „Деспасито“ получи две награди.

Това е повод да ви представим изключително любопитна музикална формация, която може да бъде съставена от бивши и настоящи футболисти от цял свят. Тези играчи пълнят стадионите, за да може феновете да се радват на изявите ми. С музикалния си талант може да дадат и друг повод на запалянковците да изпълнят трибуните на спортно съоръжение, ако направят концерт. А стилът на музиката е ясен – Рок енд Гол.

ТОМАШ РОСИЦКИ (китара)
Бившият чешки национал, който все още играе в родината си за Спарта (Прага), е наричан Футболния Моцарт заради уменията си с топка в краката. Той обаче има и музикални качества. Техниката му с китарата също е впечатляваща. През 2010 година дори свири на сцената с популярната чешка рок група „Тржи сестри“. Мечтата му е някой ден да участва в подгряващата група за концерт на любимците си от „Iron Maiden”.

 

 

ПАБЛО ОСВАЛВО (китара и вокали)
Бившият италиански национал, който наскоро прекрати кариерата си заради любовта си към бирата и барбекюто, има и музикален талант. Изпълнява ролята на вокалист на аржентинската група „Barrio Viejo“, която свири стил блус-рок. Роденият в Аржентина бивш нападател носи пръстен с череп като този на Кийт Ричардс от „Ролинг Стоунс“ и не крие любовта си към рока. „Най-щастливите мигове в живота ми са когато отида на градския площад, нахлупя си ниско шапката и започна да дрънча на китара. Тогава никой не ме познава. Точно в тези моменти обаче пред вас е истинският Пабло“, твърди Освалдо.

 

 

ШЕЙН ЛОНГ (китара, вокал)
Ирландският нападател не планира да последва примера на Пабло Освалдо и да прекрати кариерата си, а гледа на музикалните си занимания повече като хоби. В интернет може да бъдат намерени клипове с негови изпълнения на популярни песни като „No Woman No Cry“ на Боб Марли и „Wonderwall“ и „Oasis“. В дома си има няколко китари, но там основната му публика са дъщерите му Ерин и Тейган. Освен това на него има посветена и песен. През сезон 2010/11 ирландските музикански Уили Дън и братя Коригън (Willie Dunne and the Corrigan Brothers) издадоха „The Ballad of Shane Long“.

 

 

РАФИНЯ (класическа китара, ударни, вокал)
Всяка музикална група има човек, който може да свири на всякакви инструменти. Такъв е и бразилският бек на Байерн. Рафиня е майстор на класическата китара, но никога не пропуска възможност да свири на бразилски барани. Музикален магазин в родината му дори произведе комплект ударни инструменти, който беше специално аранжиран за футболиста. Рафиня забавлява съотборниците си в съблекалнята на Байерн с кавъри на известни песни. Пред тях той е пял свои версии на „Ai Se Eu Te Pego“ и „Despacito“, а преди няколко няколко години при награждаването на Байерн като шампион на Германия изпълни пред хората на площада в Мюнхен „What a wonderful world“ на Луис Армстронг.

 

 

МАРИО БАЛОТЕЛИ (клавишни)
Италианецът умее не само да лази по нервите на треньорите и футболните агенти, но е много добър и в свиренето на пиано. Настоящият играч на Ница демонстрира музикалния си талант през 2013 година, когато седна зад клавишите и пред Андреа Пирло изсвири италианския химн. За момента това е първият и последен случай, когато Балотели публично демонстрира музикалния си талант в свиренето на пиано. Освен това какво би била една музикална група без наличието на скандалджия в нея.

 

 

ПЕТЪР ЧЕХ (барабани)
Чешкият вратар на Арсенал признава, че се е запалил по свиренето на барабани по време на престоя си в Челси, когато с резервата си Карло Кудичини играели на играта „Rock-Band“ на „Плейстейшън“. В момента Чех има собствен канал в „You Tube“, където периодично публикува собствени изпълнения на популярни музикални песни. Повечето са рок. Петър Чех разкрива, че заниманията по свирене на барабани му помагат за развитието на вратарския рефлекс.

 

 

СЛАВЕН БИЛИЧ (художествен ръководител)
Всяка музикална група трябва да има свой наставник. За този пост най-подходящ е Славен Билич. Наследникът на преподавател по политикономия има висше юридическо образование, но само за да притежава диплома. Неговите страсти винаги са били футбол и музика. След края на футболната си кариера основава рок групата „NewEra“, но след това я зарязва, за да стане треньор. През 2000 година заедно с Игор Щимац, Альоша Асанович, Ален Бокшич и други свои партньори инвестират почти два милиона евро в Хайдук (Сплит), а Билич освен акционер става и треньор на отбора. Въпреки ангажиментите си към футбола, не изоставя и любовта си към музиката. Свири на китара „Gibson Explorer“ и е лидер на групата хърватската група „Rawbau“. През 2008 година именно тази група записа химна на Хърватия за участие на Евро 2008 - „Vatreno ludilo“.

 

 

ЖЕРАР ПИКЕ (инвеститор и мениджър)
Всяка музикална група има нужда от продуцент. Пике е идеален за тази роля и не само защото знае как да се оправя с музикални звезди заради връзката си с певицата Шакира. Испанският национал е сред най-добрите защитници в света за последните 10 години, но има и изключителен бизнес нюх. През 2010 година, когато все още беше гадже на актрисата Нурия Томас, футболистът на Барселона стана съдружник на бащата на гаджето си във фирмата за производство на меса за бургери „Натрус“. Пике купи 1/3 от акциите на фирмата и благодарение на неговото финансиране компанията се разрасна до световни мащаби. За първата година отчете оборот от един милион евро. Въпреки че отдавна няма отношения с Нурия Томас, футболистът продължава да е акционер в „Нутрус“ и да води преговори с доставчици. В последно време Жерар Пике инвестира в електронни спортове. Заедно с „Kerad Games“ направи футболни игри за смартфони „Golden Manager“ и „Trivia League“. Собственик е и на собствен отбор по киберспортове „eFootballPro“. През 2015 година испанският национал беше инициатор на спонсорския договор между Барселона и японския онлайн магазин „Rakuten“. Причината беше личното му познанство с президента на компанията Хироши Микитани. Сред бъдещите му планове е организирането на собствен турнир от веригата на АТР, да увеличи акциите си в компанията за слънчеви очила „Kypers“, както и създаването на собствена медия.

ХАНЕС ХАЛДОРСОН (режисьор)
Вратарят на националния отбор на Исландия има сериозен опит на тази длъжност и със сигурност заслужава ролята на режисьор на клиповете на музикална група, съставена от футболисти. Интересът му към камерата датира още от времето, когато е на 10 години и снима всичко, което е любопитно в училището му. На 12-годишна възраст заснема късометражен комедиен филм, в който главните роли са поверени на негови съученици. Сега освен с професионален футбол Ханес снима различни видео и рекламни клипове. За добрата работа на Халдорсон като режисьор говори и това, че през 2012 година получава правото да направи клипа към песента „Never Forget“ на Грета Саломе и Йонси, с която Исландия се представя на песенния конкурс „Евровизия“ в Азербайджан.

„Песента завърши на 20-о място с 46 точки, но видях коментари в интернет, които твърдят, че Исландия е имала най-добрия клип. Все пак тогава с нещо впечатлихме хората, а аз мога да се гордея с работата си. Не мога да кажа, че съм голям фен на „Евровизия“. Това не е най-якото музикално преживяване, но пък като дете много го харесвах. Беше част от плановете ми да изпитам тръпката на участието. Направих го като режисьор на видеоклипа“, признава исландският вратар.