Известният спортен журналист Румен Пайташев представи на Панаира на книгата шестото издание на „Световната футболна енциклопедия“, която този път е допълнена с историята на европейските първенства.

Така читателят реално се сдобива с нещо уникално - две книги в един един носител. Въпреки проливния дъжд, който се изля над София малко преди презентацията, събитието на алеята пред НДК събра неочаквано много хора.

Авторът призна, че „Световната футболна енциклопедия“ се радва на огромна популярност сред футболните фенове у нас и отпечатаните тиражи бързо се изчерпват.

В момента допълнената с историята на европейските първенства книга е налична на щанда на издателство „Труд“ на Панаира на книгата, който завършва на 2 юни (неделя). Всеки желаещ може да си закупи изданието оттам, като ще получи 20% отстъпка от коричната цена, а освен това има и подарък – цветна програма на Евро 2024.

По време на представянето на изданието Пайташев проведе интересна беседа с посетителите на събитието, като бяха засегнати редица интересни теми от миналото, съвремието и бъдещето развитие на футбола.

Покрай страстта си към Цар Футбол Румен Пайташев е посетил 117 държави от цял свят. Той е единственият български журналист, присъствал на девет световни първенства. По време на Мондиал 2022 беше специално отличен от ФИФА и получи умалено копие на световната купа от бразилската футболна легенда Роналдо.

През 2004 г. Пайташев е удостоен с наградата „Братя Ексерови“ за спортна журналистика. През миналата година получи приза „Люпи и Мичмана“ за цялостен принос, връчен му от Асоциацията на спортните журналисти в България.

Сред посетените от Пайташев футболни форуми са още множество издания на европейските първенства, Копа Америка, Купата на Азия, Купата на Африка, Купата на конфедерациите и др. Автор е на над 20 книги, а от 1995 г. участва в анкетата на сп. „Франс Футбол“ за определяне на носителя на „Златната топка“. От 13 декември 2019 г. е уредник в музея на футболния Левски.