Звездата на световния сноуборд Александра Жекова ще смени дъската и състезанията по белите писти с ветроходна яхта и надпревара с вятъра и морските вълни. Тя ще се включи в единствения изцяло дамски екипаж на лодката на Домейн Бойар "Лейди Калиакра" по време на петото юбилейно издание на черноморската регата Калиакра Къп 2012 между 31 май и 3 юни.

Освен Жекова, на борда на Лодката на Домейн Бойар Lady Kaliakria ще се състезават шкиперът Гергана Георгиева, която е неколкократен републикански шампион в различни ветроходни класове, спечелилата квота за олимпиадата в Пекин Пепа Мавродиева, опитни състезатели като Мария Александрова, Йорданка Минкова, Милена Цветкова, Теодора Василева, Искра Йовкова и някои от най-красивите модели на България. Миналата година яхтата отново беше единствената с изцяло дамски екипаж и се класира на престижното шесто място в своя клас IRC Cruisers.

По традиция Калиакра Къп 2012 ще се проведе в три състезателни дни. На 1 юни е морският рейс от Балчишкия залив до комплекс Калиакра Ризорт и обратно, на 2 юни ще се проведе дълга морска гонка Балчик - Калиакра Ризорт - Нос Калиакра - Балчик, а за 3 юни са планирани къси гонки тип "банан". Надпревара ще бъде в четири класа: Клас "А" - Ветроходни яхти "IRC-1", Клас "В" - Ветроходни яхти "IRC-2", Клас "С" - Рали - свободен и клас "Conrad 25R".