Бившата плеймейтка Николета Лозанова и олимпийската ни шампионка Станка Златева влизат в схватка за златото в Inbet „Златна зона“, разбра наш източник.

В ексклузивно интервю Станка Златева разкрива какво е наистина да се бориш за златния медал. "Златото е най-високото стъпало на твоя труд. Да стигнеш до финала изисква много лишения и психическа устойчивост.” споделя тя, подчертавайки, че това е дълъг процес, но удовлетворението от постижението е огромно. "Когато вземеш златото, значи че си си свършил работата по най-добрия възможен начин. Радостта и емоцията са изключително силни.”

Станка разказва, че отговорността става по-голяма, когато веднъж станеш първи. "Всички имат очаквания от теб и трябва да даваш много повече, за да се задържиш на върха”, споделя боркинята с усмивка.

Най-яркият ѝ спомен е първият път, когато става световна шампионка. "Усещането на тепиха е неописуемо, винаги има тръпка и напрежение.”

Ежедневието на Станка по време на тренировките е било изключително натоварено.

"Сутрин ставам, закусвам, тренирам, обядвам и пак тренирам. Тренирам по два пъти на ден.” обобщава легендата ни в женската борба, описвайки тежкия режим на спортиста.

Тя определя емоциите си по време на състезанията като изключително интензивни. "Имаш 4-5 срещи и всяка е различна. На финала, когато победих световната шампионка от Япония, не можех да повярвам, че това е реално.” призна тя. След такава победа, всички искат да те победят, което прави предизвикателството още по-голямо.

Мотивацията ѝ идва от тръпката за медал и желанието да успее. "Борбата изисква интелигентност – трябва да си по-хитър и по-бърз. А мотивацията трябва да е огромна.” казва Станка, добавяйки че спортът е променил живота ѝ.

Треньорите и семейството играят ключова роля в успеха ѝ. "Без треньор няма как да стане. Семейството, както всяко - подкрепя те и те мотивира да продължаваш.” подчертава Станка. 

Моментът на победата е незабравим за Станка. "Като ти кажат името, настръхваш. Това не се описва с думи. Не се забравя никога. Напрежението се превръща в еуфория.", казва Златева.

Тя завършва с ценни съвети за младите спортисти, които мечтаят за олимпийски медал. "Трябва толкова много да го искаш и да го вярваш, че да не те интересува нищо друго.”

Златото е веднъж!