Истинско шоу сътвориха учителите и учениците от ПМГ „Яне Сандански” (град Гоце Делчев) в демонстративен мач по волейбол помежду им, посветен на националния празник на България и наближаващата 95-годишнина от създаването на неврокопската институция. Съперниците изнесоха атрактивен двубой, в който крайният успех бе за сборния отбор на възпитаниците на елитното школо. Той взе победата с 3:1 след много емоции и атрактивни отигравания, които напомниха на някои срещите в Световната лига.

Независимо от крайния резултат срещата бе повече от оспорвана, а през цялото време отборите играха равностойно, но в крайна сметка по-добрата кондиция позволи на учениците да стигнат до крайния триумф. Той показа добрата работа на физкултурниците в школото и подготовката, която бяха дали на питомците си.

Първият гейм бе белязан от леко предимство на учениците, които поведоха след 25:18. Във втория преподавателите им показаха рутина и майсторство, изравниха на 1:1, затваряйки гейма отново със 7 т. разлика. Третата част бе много оспорвана и вървеше точка за точка като в самия му край след добри комбинации завършени майсторски от дванадесетокласника Йордан Карапетров, братята Радослав и Светослав Коричкови, които бяха безпогрешни при завършващия удар отново успехът бе на тяхна страна след 25:23.

Макар първоначалният регламент да предвиджаше победителят да бъде излъчен в 2 от 3 гейма, учениците на ПМГ „Яне Сандански” настояха съвсем спортсменски да дадат възможност за реванш и спечелилият тим да бъде определен по класическата схема. След като преподавателите започнаха по-добре и взеха първоначален аванс от 7 точки устремът им бе овладян от съперника, който стигна до изравняване и на свой ред поведе с 3 т. До края интригата се запази като още на два пъти статуквото бе възстановявано, но отново по-добра кондиция показаха учениците на неврокопското училище като Иван Сердарев, Денис Колджиев, К. Тънгълов и П. Герайков дадоха финалните акорди на мача, чийто последен гейм бе затворен на 25:20.

За преподавателите пък очаквано много сериозен принос за достойното представяне имаха физкултурниците Александър Халачев, Андон Калайджиев и Румен Джинев, който на мрежата бе почти безпогрешен. Преподаваталят по изобразително изкуство Ивайло Костадинов показа, че не само може да борави безпроблемно с багрите, но и да плете комбинации пред мрежата. Специално подкрепление бе бившият ученик на ПМГ „Яне Сандански” и настоящ дипломиран физкултурник Димитър Чолев, който бе всеотдаен през цялото време на срещата.