Тъжна е съдбата на Радостта на народа Божидар Искренов. Обичан и носен на ръце като футболист на “Левски”, той е нещастен самотник що се касае до личния живот. Собствените му деца странят от него, а последната им среща датира от преди повече от десет години. Гибона твърди друго, но нито дъщеря му Настася, кръстена на любимата актриса на Гиби Искренов – Настася Кински, нито синът Георги, носещ името на покойния му баща, изгарят от желание да контактуват с него. Нас, както я наричат близките й отвъд океана, където девойката учи и работи, както и Жорко (или Джорджи по американски), са настроени негативно към Гиби заради теглилата на майка си Алина.
 
След развода с трикратния шампион на България по футбол с Левски бившата стюардеса от корицата на календарите на „БГА Балкан“ поема изцяло издръжката на децата си. Искренов я напуска и повече не се прибира в САЩ, защото се притеснява, че ще има неприятности с властите покрай отказа си да дава пари за образованието и нуждите на наследниците си.

 
Последните дни са силно емоционални за един от последните истински актьори в родния футбол. Искренов очаква с трепет срещата очи в очи с порасналия почти две глави над него Георги. Синът му вече се приземи на софийска земя, тъй като е прие поканата да играе в мъжкия национален отбор на България по хокей на лед. Нашите са домакини на световно първенство, Дивизия 2, Група Б. Шампионатът се открива на 2 април в Зимния дворец, а съперници на българите са Белгия, Китай, ЮАР и Мексико. На същата дата Георги Искренов навършва 22 години. В Америка, където израсна, той се състезава на позицията дясно крило и за втори път получава покана да се присъедини към държавния тим. Първият бе през 2009 г., но тогава момчето отказа.
Gibi_3.jpg
„Гибона се вълнува много, макар да се прави на непукист. Може да е всякакъв, но винаги е обичал децата си. Дано Жорко намери начин да се сдобрят и да прости на баща си“, разказа специално пред „Шоу“ приятел на Искренов от времената, в които той все още живее под един покрив с голямата си любов – Алина.
Георги не се е връщал в родината си от 2000 г., когато е само на дванайсет. Всъщност наследникът на Радостта на народа почти не познава България и страната ни му е доста чужда. Младежът, който е одрал кожата на баща си, но го е задминал значително по ръст, почти не е живял в София. Дефакто,
Джорджи се разделя с България още при самото си раждане. Годината е 1990-а, а майка му и баща му извеждат него и три години по-голямата му сестра Настася в чужбина. През сезон 1990/1991 Гибона напуска Левски в посока швейцарския Лозана и мести при себе си цялото семейство. Дори след като се завръща у нас през 1992-ра, за да премине в редиците на Ботев (Пд), той оставя в Лозана съпругата си и двете деца. Алина е свикнала да се грижи сама за тях, а и се чувства по-спокойна зад граница. Бившата стюардеса се влюбва в Швейцария, не след дълго полага основите на частния си бизнес там, а в наши дни често прелита Атлантика, за да отмаря в разкошната си вила в сърцето на Алпите.

Младежът не знае български,
бил по-шантав и от татко си

Голямата болка на Гибона е, че момчето му пораства без него, но така и не научава да пише и да чете на родния си език. Българският е труден за Гого, който не го използва, дори когато разговаря с майка си и сестра си, камо ли с баща си. С него нямат навика да си звънят, а за последно си говорили по мъжки преди Джорджи да завърши гимназията Лейк Брадък, щата Вирджиния. Налага се да комуникират по-често в този период заради буйния нрав на тийнейджъра, метнал се досущ на непокорния си баща. Жорко използва с лекота английския, който му е повече от матерен език, справя се с руския покрай корените на майка си, но с българския е скаран и се притеснява да го употребява. Смятал, че допуска грешки и ще му се подиграват.
В Лейк Брадък Искренов-младши често нарушавал режима, организирал шумни партита, на които се вкарвало нелегално алкохол. Бил бунтарят на класа, носел се неглиже и категорично отказвал да подстриже дългата си коса до преди няколко месеца, когато най-после се разделил с нея. В хокея обаче се справял страхотно и досега държи рекорда за най-добър реализатор на гимназиалния тим. Противно на очакваното, Георги нямал слаб успех. Дисциплината му била под всякаква критика, но имал славата на умно момче, с прилични бележки.
В колежа все пак влязъл не благодарение на академичния си успех, а на спортния си талант. Малкият Гибон получил 100-процентова хокейна стипендия за Юнивърсити оф Масачузетс, в Дармът – буквално на брега на Атлантическия океан. Искренов-младши се дипломира през лятото и сега е на кръстопът. Трябва да започне да се издържа, но не иска да се отказва от хокея. Няма чак такива данни, за да разчита, че може да пробие в НХЛ. За него обаче участие на световно първенство за националния отбор, било то и във втора дивизия, ще бъде от полза и ще попълни биографията му. За момента основните приходи на младока идват от частни уроци, които дава като инструктор по хокей на лед във Вашингтон.

Не обичал да говори за татко си

Георги Искренов поставил изричното условие пред българската федерация по хокей на лед, че ще му осигури спокойствие докато пребивава в София. Не искал да дава интервюта, отказвал категорично да бъде включван без негово съгласие в медийни кампании и рекламни клипове с цел да се вдига шум, че е син на футболна легенда като Божидар Искренов. Пред близките си приятели в САЩ Жорко не говорел за баща си. Ограничил се като им обяснил отдавна, че родителите му са разделени, а баща му е предпочел да остане извън Щатите. Хокеистът ревнувал от спортната слава на татко си и не се чувствал комфортно, когато около него започнат да въртят спомени от старите ленти с негово участие за “Левски”. Сравненията с Радостта на народа, макар и чисто визуални пък го докарвали до ярост.
Георги обаче носи фамилията си Искренов и никога не е имал намерение да я сменя или поамериканчва. Същото важи за сестра му Настася, дори страшно изненадващо – за майка му Алина. Георги носи на гърба на хокейния си екип и №11 – любимия на татко Божидар.

Дъщерята Настася – от
спортистка до барманка

Дъщерята н Божидар Искренов – Настася, е красавица. От тип „Барби“ – сини очи, руса коса, дългокоса, меки черти. Също като брат си Георги момичето не изпитва носталгия по България и не си е идвало от преди завършване на средно образование. Миналото лято девойката вече се дипломира като бакалавър от Нюпорт юнивърсити.
Gibi.jpg

Все още Настася не намира работа по специалността си „Бизнес администрация“, но всичко показва, че майката Алина е научила и двете си деца, че на този свят няма срамен труд. Настася тренира фигурно пързаляне, но прекратява активна състезателна дейност едва 17-годишна. Любовта й към пързалката и към красивите танци върху лед остават. Щерката на Гибона опитва да пробие като треньор по фигурно пързаляне във Вашингтон – от начинаещи, до напреднали, но не се чувства в свои води и се отказва. След това работи денонощно като сервитьорка в ресторант в Тексас, за да се издържа сама докато следва. Сменя ресторанта с бар, а от година насам е асистент в американска компания за автомобили под наем и няма никакво намерение да прелита океана, за да се среща с татко си в София. Настася не го търси и никога не е разчитала на подкрепата му. За всичко се обръща към майка си Алина, при която продължава да живее, когато г-жа Искренова не е в Швейцария.  Алина остава г-жа Искренова и след шумния развод, при който докарва Гибона до просешка тояга – взима му къщите в Швейцария и Америка, всички коли, апартамент в София и лъскаво черно Порше, което днес е наследено от сина Георги.

Алина се жени втори
път - за американец

Първата съпруга на Божидар Искренов се жени втори път след развода с него, този път за американски бизнесмен. Основен приоритет за бившата стюардеса обаче остават децата й. Тя не пропуска мач на хокейния отбор на сина си Георги, първа е на церемонията по дипломирането му, както и на това на дъщеря си. Подкрепя и двамата и ежедневно се чува с тях поне по няколко пъти по телефона. Алина прави всичко възможно те да не се чувстват пренебрегнати, защото са израснали без татко си. Българката работи упорито над собствената си марка ръчно изработени бижута, за които прокарва пазар не само в САЩ, но намира и клиенти в Европа, предимно в Швейцария. Другата дейност, която развива, е интериорен дизайн, която също й носи солидни доходи. Полага основите на двата ресора след развода с Искренов, разпродава част от недвижимото му имущество, което е наследила и го влага в материали и образование. Смъртно скарана е с бащата на децата си. Не желае никакви контакти с него и е забранила такива на Георги и Настася. Била против Жорко да играе за националния отбор, защото се притеснявала как ще му се отрази срещата с татко му. Предложила му дори да го придружи в София, докато траят ангажиментите му за световното първенство, но Гого отказал.
Тези, които се прекланяха на Гиби Искренов, ще имат възможност да видят съвсем скоро неговия наследник. Макар и не на футболния, а на хокейния терен. Пред тях се открива чудесната възможност да разберат с очите си дали Георги е отмъкнал поне половината от уникалния талант на баща си, накарал през 80-те години хиляди левскари да не пропускат нито един мач на “Левски”.
САШО СЕВЕРИНОВ/ШОУ