Малко повече от месец преди началото на Световното в ЮАР страната се превърна в арена на различни протести. Социални групи и профсъюзи плашат със стачки, възползвайки се от медийното внимание. Едва ли обаче някой е очаквал, че проблем ще дойде и от футбола. 

Единственият лесбийски отбор в страната започна да се бори за правата си. Момичетата от “Чоузън Фю”, което би трябвало да се преведе като “Малкото избрани”, ползват присъствието на световните медии в ЮАР, за да разкрият проблемите си с дискриминацията.

Според тях лесбийките в ЮАР са обект на подигравки, а според данните всяка година 30 от тях биват убити от хомофоби, които опитват да “изчистят страната”.

“Не ни пускат на стадионите. Имаме огромно желание, страхотен отбор сме, но пътуваме по няколкостотин километра на ден, за да се готвим. Нито един стадион в Йоханесбург не е отворен за нас”, споделя лидерката на тима Лерато Марумолва.

Тя и съотборничките й направиха протест пред съда в Йоханесбург. Причината е състезателката Еуди Симелан, която била изнасилена 25 пъти.

Момичетата се надяват думите им да бъдат чути и да има промяна в отношението. Отборът има бронзови медали от Игрите за гейове в Чикаго през 2006-а и от турнира за Купата на гейовете и лесбийките, проведен в Лондон две години по-късно./БЛИЦ