До зимната олимпиада в Сочи остава по-малко от месец, но размириците на руска територия и опасността от терористични атаки остават някак си далеч за Стефка Костадинова.

Шефката на БОК все още не е настроила съзнанието си на вълна за Игрите и хич не й се ще да вади дебелите пуловери от гардероба. Тя гледа да се наслади до последно на вълнуващата си и продължаваща вече повече от 30 дни ваканция на „топло“. Все по места, където й трябват чифт джапанки и бански. И може би само плажно масло, за да не изгори под жаркото слънце.

Легендарната скачачка, която не пуска световния рекорд от 209 см от 26 години насам, посрещна Новата година в един от най-модерните курорти, предпочитани от тузарите от цялото земно кълбо в наши дни – Малинди Бей. Той е разположен на брега на Индийския океан в
 
умопомрачителната
красота на Кения

Малинди е любима дестинация на италианския милиардер Флавио Бриаторе и неговата Елизабета Грегорачи, на Силвио Берлускони, който винаги каца в Кения в нежна дамска компания. И още: на Наоми Кемпбъл и Боно от Ю2.
KAMATA 1_2.jpg
Точно там, между Коледа, именния си ден на 27 декември и първите секунди, отброяващи 2014 г., била и примата на световната лека атлетика Стефка Костадинова. В компанията на своя любим Николай Попвасилев и елитен кръг от приятели.
В комплекса, наречен „Плажът на милиардерите“, има засадени над 1400 различни видове дървета и повече от 600 палми. Той съдържа 24 баровски стаи за гости от 5 звезди, плюс 15 свръхлуксозни апартамента. Там никой не говори публично за пари, защото това се приема като обида и признак на лошо възпитание.

Стефка и Ники също не го правят, макар че цените за простосмъртни на Малинди са си направо рязане на глава до кръста. Най-евтината нощувка в започва от 550 евро нагоре. Знаменитостите получават достъп до частно пристанище, на което акостират с личните си яхти, а за купоните нощем на плажа се носят легенди.

Истината е, че някогашният плейбой от Формула 1, който разби не едно и две сърца преди да бъде покорен завинаги от красавицата Бета Грегорачи – дон Флавио, не е просто гостенин на Малинди. Той е собственик на прочутия „Плаж на милиардерите“, в който се говори че е инвестирал над 500 млн. евро и който е съвсем прясно открит – на 21 декември 2013 г.
Нашата гордост в историята на Царицата на спортовете - Стефка Костадинова имала честта да е сред каймака на висшето общество на Европа, което присъства на церемонията.

Редом с бившия световен шампион във Формула 1 и близък приятел на Бриаторе – Фернандо Алонсо, който е пилот не къде да е, а в отбора на Флавио – „Ферари“. Костадинова била сред ВИП персоните на откриването на кенийския курорт, където се говори, че стояла на една ръка разстояние от бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. За него, както от години злите езици тръбят, припомняме, че има по-специална връзка с вдовицата на Илия Павлов – Дарина.

Ослепителната Дарина пък е в кръга от най-близки приятели на шефката на БОК като само преди няколко месеца двете заедно прекараха незабравима лятна ваканция в Сен Тропе на Лазурния бряг. Нищо чудно пак заедно да са се спасили и от зимата и да са предпочели галещите лъчи на слънцето край бреговете на Индийския океан.

Стефка и Ники Попвасилев се изнесли в топлите страни още в началото на декември. Стегнали куфари за приказни места и поели на пътешествие като съвременни наследници на Фернандо Магелан още щом заваля първият сняг. Преди да поемат към Кения, двамата се отбили на друго място, което не е за „простосмъртни“ – притегателната за тузари с тлъсти портфейли от всички краища на земята – Мустик. Това
 
райско кътче
на Карибите
 
е част от многоостровната държава Сейнт Винсънт и Гренадини.
KAMATA_2.jpg
Любопитното е как световната рекордьорка в скока на височина и мъжа й са били допуснати дотам. На Мустик не можеш просто да решиш да отидеш. За да бъдеш пуснат да стъпиш на сушата, трябва някой баровец, собственик на имение на острова, да те е поканил лично да му гостуваш. Задължително е не само той да е несметно богат, но и ти самият да гарантираш, че си много над средното ниво, да има доказателства, че принадлежиш към хайлайфа. Всички знаем, че тези доказателства се измерват във финикийски знаци...

Мустик е сякаш държава в държавата и Костадинова е била очарована от удобствата, които получила там. Ежедневно на острова се доставя преса, която идва от 50 страни от Европа, Азия и Америка, преведена на над 30 езика. Има си пазар за риба, където ти вадят стоката директно от морето.

Мустик е мястото, където само преди година папараци изловиха по бански бременната херцогиня на Йорк Кейт Мидълтън, която отмаряше на плажа на Атлантическия океан заедно с принц Уилям. Островът обаче има славата на един от най-охраняемите на планетата и затова посетителите му се чувстват спокойни за сигурността си. Явно и това е наклонило везните в случая Стефка да избере точно Мустик за своя декемврийска дестинация, вместо да поеме по традиция към френските Алпи, където половинката й обича да разтоварва от натрупаното напрежение, карайки ски.
KAMATA_3.jpg
Където и да пътува, колкото и екзотични дестинации да избира, Костадинова никога не изпуска от око служебните си дела в олимпийския комитет. Така например, пловдивчанката чинно се прибрала в София между първата си и втората си екскурзия, за да събере Изпълнителното бюро на БОК. Сбирката на 18 декември бе много важна, защото на нея организацията гласува 2 млн. лева бюджет. За 2014 г.
Изпълнителното бюро определи и 20 януари като дата за Общо събрание. На него трябва да стане ясен окончателният списък с имена за делегацията за зимните игри в Сочи.
САШО СЕВЕРИНОВ