Христо Стоичков е капитан на световния отбор в 11-ото издание на зимния мондиал в Ароза (Швейцария). Вълнуващият турнир се провежда днес с участието на четири отбора.

Още със стъпването си на комплекса в швейцарския зимен курорт главният организатор Роланд Шулер посрещна българската легенда с думите: „Горди сме, че сте тук! Вие сте капитанът на отбора на света! Специално за вас е запазена фланелката с №8! С вас дойде и слънцето“.

И след това помоли Стоичков за селфи, пише "Труд". А Кавалерът на „Златната топка“ отвърна с усмивка: „Донесох слънцето от Маями!“

Появата на Камата в Ароза предизвика еуфория, която досега не бе срещана. На зимния мондиал (б.р. - 15-минутни мачове на малки вратички) участват световният тим със Стоичков, домакините от Швейцария, както и отбори на ветерани на Германия и Нидерландия. Сред съотборниците на Ицо са живеещият в Швейцария Петър Александров, Клаудио Каниджа, Младен Петрич, Винченцо Якуинта и др. Треньор им е легендарният вратар Петер Шмайхел.

В Алпите повечето от тях са редовни участници и са се превърнали като обичаен пъзел от шоуто.

Още в първата си поява на снежния терен Стоичков обра овациите. Българинът се разписа с брилянтно воле с левачката срещу нидерландския състав, но световният тим загуби с 2:3.

 

Легендарният Христо Стоичков вкарва и в снега

Легендарният Христо Стоичков вкарва и в снега

Публикувахте от Blitz Sport в Петък, 20 януари 2023 г.

 

Иначе при появата му в Ароза първи при Стоичков отиде Марио Баслер. Бившият германски национал има само лоши спомени от Камата – като футболист на Вердер и Бундестима. Веднага след него се притече Щефен Фройнд, европейски шампион от 1996-а и носител на Шампионската лига от 1997 година.

Дори един от мачовете, в който участват журналисти, подсилени с легенди, спря, за да се направят снимки със Стоичков. Служител на тв гиганта RTL изтича да донесе фланелка на Барселона от финала на Шампионската лига срещу Сампдория през 1992 година, за да не изпусне личния автограф от българската суперзвезда.

Най-много време Стоичков прекара с Аарон Винтер. Легендата на Аякс и Интер даде интервю на Камата за световното първенство в Катар.

Денят приключи с покана от нидерладските звезди за вечеря в един от ресторантите на Ароза, затрупан от падналия по-късно сняг. 
Най-щастлив от срещата беше треньорът на „лалетата“ на снежния мондиал Бени Ванстекерс. Той разказах как е играел заедно с Андрей Желязков и Йохан Кройф във Фейенорд, имал мачове срещу Славия в евротурнирите. 

Стоичков пък отвърна с видео спомени за триумфа на ЦСКА над Рода в четвъртфинал на КНК през 1989 година, когато вкара голове и в двата мача.  

Последваха много спомени от всички за общи моменти с великия Кройф, като отново Камата имаше най-много какво да припомни. И най-вече – Летящия холандец е бил най-строг именно с него в Барселона, защото от първите дни предсказал, че ще получи „Златната топка".

 

Световият отбор е готов за старта! ️️ THE AROSA ICESNOWFOOTBALL

Публикувахте от H8S Hristo Stoitchkov в Петък, 20 януари 2023 г.

 

Така се вкарва и в снега! ️

Публикувахте от H8S Hristo Stoitchkov в Петък, 20 януари 2023 г.

 

 

Снимки "Труд":