Сърбия не участва на Мондиала по футбол в Бразилия, но един ресторант в София се включва във всеобщата лудост. В дните, оставащи до финала на Световното първенство, в столицата ще се проведе своеобразно такова, но по кулинария. Организира го Владица Станкович – собственик и шеф-кухня на домача српска кафана „Радо”.

“Аз съм фен на футбола, макар “плавите” да не са в Страната на кафето. Стара истина е, че хубавата напитка и вкусното ястие сближават хората, правят ги приятели. Искам с тази акция да доставим приятни емоции на феновете на футбола и на хубавата, на качествената кухня. В тези 10 вечери ще бъдат демонстрирани 20 типични ястия за страни-участнички на турнира. Най-характерните за съответните държави. Ще се постараем в нашето кулинарно пътешествие да не пропускаме никого, ще “обходим” целият свят – от Африка до Южна Америка, че даже и Австралия. Монтирали сме 6 плазмени телевизора в заведението, надяваме се, че нашите гости ще изпитат същите емоции като по бразилските стадиони, обяснява Станкович.

- За охлаждане на футболните страсти господата могат да опитат чешка бира, дамите ще могат да утолят жаждата си с италиански вина. За по-печените предлагаме люта дюлова ракия от Лесковац – прословутата “дуня”. За всяка тематична вечер ще ни гостуват представители на съответната държава – от дипломати до бизнесмени и обикновени хора, работещи в България. Независимо кой ще спечели световната купа в Страната на кафето тук, при нас ще има само един победител – приятелството.”

Кулинарният маестро познава отлично хранителните вкусове на нашенците. Владо е родом от Лесковац, откъдето са и най-големите спецове на скарата. В занаята е имал късмета да се учи от големи виртуози в кухнята, сред които Царя на „Кумбара” Миле Джукич, Миро Стефанович - по-известен Майстор Миро, и майстор Сърджан.

“Сега е лято и се набляга на по-леки ястия”, обяснява Станкович и ни призовава да опитаме от специалитетите от сръбската и балканска кухня. От уникалната домашна баница, феноменалните мезета и десетки разнообразни салати – от сръбска, през гурманска, урнебес и павлака.

Не може да се мине и без неповторимото графче на тафче, задължителните плескавици, емблематичните ущипци и димляна вешалица, от култовата джигерица в було и от колбасицата. За по-гладните има и агнешко печено на чеверме. Опитайте крушовата "вилямова" ракия, или любимата на всички българи "дуня" - дюлова ракийка. Пробвайте вкусните плескавици, ущипци, от димляната вешалица, Кулинарното пиршество може да завърши с фамозната орасница или с не по-малко претенциозната туфахия - пълнена ябълка с ядки и орехи или орасница по български “ореховка”.