Любовта – тази сладка отрова, пълзи във вените на една от големите ни надежди за олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 Тайбе Юсеин. В момента обаче боркинята, с която се гордеят млади и стари в село Мъдрево, община Кубрат, въобще не се и сеща за следващите летни игри, където би трябвало да изгрее нейната звезда.
 
Момичето си има други грижи на главата, които няма смелостта да сподели с абсолютно никого, защото те са всичко друго, само не и лесни за разказване. Наследничката на шесткратната световна и европейска шампионка Станка Златева като №1 в българската женска борба е влюбена до уши, гласи мълвата. А тя достигна първо до читателите на вестник „Шоу“.
 
Всички във
федерацията
били вцепенени
Taybe_8.jpg 
от деликатната ситуация с девойчето, което допреди тази история давало вид на много окумуш дете. Здрава като скала на външен вид, с желязна психика и калена воля. Такава я описват Тайбе и треньори, и ръководители, и съотборничките в националния отбор и в нейния първи клуб в Русе „Локомотив-Юнак“.
Както „Шоу“ информира преди седмица, мистериозното изчезване от България на 21-годишната световна вицешампионка в категория до 63 кг от Торонто 2012 е свързано с дълбока депресия и лична драма. Маската върху лицето на вечно вглъбената и сериозна Юсеин е била чиста проба защитна реакция, показват последните събития около нея. Зад Тайбе се крие лесно ранима и изключително нежна душа, която в момента е навсякъде другаде, само не и на вълна борба, тепих, състезателно трико, хватки и победи. Състезателката, за която наскоро Симеон Щерев си приписа едва ли не всички заслуги за нейния възход и успехи, страда жестоко, но не би си признала за нищо на света. Дори и пред бате Симо, на когото обаче се разсърди, тъй като той успя да се пребори с федерацията само да тренира Станка, но не и нея.
Обектът на експлозията от чувства в сърцето на най-известната персона в село Мъдрево е от чуждестранен произход. И също като Тайбе се занимава с професионално мъжки спорт като борба. Само където не е от мъжки, а от... женски пол, гласят слуховете. И коридорите на родното ни министерство на физическото възпитание витаят подобен род приказки още от преди Нова година. С настъпването на 2013-а и изпаряването на Юсеин оттук пък пъзелът взел съвсем да се подрежда.
Противно на прогнозите, че 21-годишната боркиня се е установила под прикритие в Азербайджан, или Турция, откъдето проявяват апетити към натурализацията й, разцентрованата емоционално националка се оказала на съвсем друго място. При това в центъра на Европа.
Говори се, че откритието от тепиха на известния русенски специалист Сава Семков се намира в Полша, но не защото местната централа има интереси да я прилапа като й извади паспорт, а по...личен въпрос.
Този личен въпрос има голяма доза вероятност да е свързан по някакъв по-особен с близката другарка на Юсеин
 
Анна
Звирудовска,
 
коментират си помежду си в родната борба. Двете са страхотни приятелки, а с течение на времето връзката им станала още по-силна. Anna_Zwirowska.jpg
Дали между тях има и нещо по-дълбоко от това? Никой не се наема да даде точен отговор на този въпрос. Фактите обаче са такива, че е почти сигурно бурята в душата на Тайбе да има именно този полски адрес, за когото току- що ви уведомихме.
Анна Звирудовска не е случайна фигура в световната борба, показва бърза проверка на състезателката. Тя е с пет години по-голяма от Юсеин, родена е през 1986 г. и спада към поколението европейки, които окупираха призовите места в женската борба редом със Станка Златева. Анна обаче е много далеч от класата на Златева и в кариерата си е стигала само веднъж до голямо отличие.
На световното първенство в Токио през 2008 г. полякинята става трета в категория до 55 кг. Впоследствие се забърква в един от най-шумните до момента допингскандали около тепиха. Звирудовска погазва принципите на проверката, която е задължителна за всички медалисти на шампионата на планетата в японската столица същата година. Реакцията на ръководството на Международната федерация по борба (ФИЛА) обаче беше светкавична. Състезателката бе дисквалифицирана, отличието й – отнето. Тя беше наказана с последно предупреждение преди спиране на правата й.
Въпреки инцидента, Анна Звирудовска остана стълб в националния отбор на Полша и около нея се върти всичко в женската борба в страната. В нея се инвестират най-много средства в подготовката и надеждите на местната централа са, че тя рано или късно отново ще се качи на почетната стълбичка.
Докато Звирудовска тренира и за състоянието й се грижи огромен екип от лекари, физиотерапевти и специалисти по физическа подготовка, Тайбе страда. Няма право да облича трикото на чужда земя, паспортът й е български, федерацията у нас я заплашва с дисциплинарна санкция, защото
 
я няма вече
трети месец
 
на лагерите на държавния тим.
Влюбената Юсеин нито отговоря, нито се отзовава на поканите да води централизирана подготовка с първия състав на България, който дори в момента е в Тетевен, откъдето се отправя директно към европейското първенство в Тбилиси. Ще бъде чиста проба сензация, ако в грузинската столица видим Тайбе Юсеин. Тя е извън всякаква спортна форма, да не говорим, че главата й хич я няма, а треньорите на националния отбор Серафим Бързаков, Петър Касабов и Филип Манолов не са й виждали очите от преди Коледа. Тримата са я отписали отдавна от плановете си.
В Полша световната шампионка за девойки от 2010 г. блуждаела по цял ден, но не искала да се прибира обратно у дома. Мислела дори да спира с активна състезателна дейност и смятала, че ще бъде щастлива и ако успее да си намери някаква друга работа. Каква по-точно, и самата тя не знаела все още, но „работела“ по въпроса. Не се плашела даже да започне като общ работник, да изпълнява физически труд, повече подходящ за мъжете. Да работи в закусвалня например.
Докато Тайбе била на кръстопът, хората от полската федерация вече взели да се озадачават и споглеждат многозначително при нейното присъствие в толкова дълъг период от време на лагерите им. Нямали идея нито какво се случва, нито искали да нагазват навътре в забранената територия.
Юсеин се радвала като малко дете на тежката зима и обилния снеговалеж, затрупал спортната база във Владиславово, където кипи целогодишен труд при борците и където гостуват отбори от Русия, Украйна, Швейцария и др.
Anna_Zwirowska_2.jpg
Понякога се престрашавала да се качи върху ски, но пазела краката си и не се чувствала сигурна на пистата, за разлика от нейната приятелка Анна, за която ските са втората й стихия след свободната борба.
Мълвата говори, че
 
Тайбе и Анна
били щастливи,
че са заедно...

 
В българската федерация също нямат никакъв ход, освен да се надяват, че с времето положението ще се изясни и нещата ще се катализират. Никой не е в състояние насила да върне Тайбе у дома. Нито да я застави да тренира и да загърби емоционалните си проблеми, през които всеки човек минава в определен период от живота си. Проблемът е, че тя за първи път изпитва толкова силни чувства, опасяват се близки до боркинята, които нямат нито ред от нея, откакто си е събрала багажа и е отпътувала.
В нашия отбор досега подобен деликатен казус не е имало и никой няма опит в тази комплицирана ситуация. По принцип любовта между жени в професионалния спорт отдавна е нещо нормално в редица страни като Франция, Италия и САЩ например. Но ние и останалите държави от т. нар. „Източен блок“ все още минават за твърдо консервативни.
Световната вицешампионка от Торонто 2012 винаги е била затворен тип и въпреки по-близките си приятелски взаимоотношения със сестрите Елис и Джанан Манолови в държавния тим, не си е позволявала да им разкрива в детайли своята душевност. Или по-точно – сексуалната си ориентация. Нито се е престрашавала да го прави пред най-опитната в селекцията ни Елина Васева, която се явява нещо като лидер на отбора. На Станка винаги се е възхищавала и се е учела от нея, но Златева е още по-голям темерут и от Тайбе. Така че комуникацията между двете се е свеждала до строго служебни задължения в залата.
Юсеин няма душеприказчик и в Русе, да не говорим за родното й село Мъдрево. В последно време се е отдалечила от първия си треньор Сава Семков, от когото потегли към върховете на дамската борба и който я изведе до десет медала от световни и европейски първенства при девойките.
Тайбе изпитвала истински ужас какво ще си кажат родителите й, ако не дай Боже им присветне лампичката, че на този свят човек не винаги може и се влюбва в представител от противоположния пол. Има случаи, когато любовта е сляпа, тя не те пита, а стрелата те уцелва и няма връщане назад. Както станало и с нея.
 
Момичето
се страхувало
най-много от
баща си Мустафа
 
Не защото той би й посегнал и би я наранил, а защото подобна вест, дошла дори и под формата на клюка, ще го засегне жестоко.
Мустафа обожавал дъщеря си, умирал за нея от деня, в който тя се родила, въпреки че имал вече по-голям син. Играел си с малката по цели дни и нощи. Пръв я поощрил да бъде смела и да тренира борба, напук на убеждението, че това не е за жени и в залата в Мъдрево точно неговата щерка била единственото момиче. После, когато Тайбе взела да заяква и да тръшка момчетата, да я водят по състезания, в които неизменно да печели първите награди, татко Мустафа хукнал с нея. Зарязвал и работа, и ангажименти, за да е до детето си.
За нищо на света Мустафа Юсеин не би приел, ако дъщеря му се забърка с жена, категорични са близки до семейството, които поклащат тъжно глава и цъкат с език. Никой не вярва, че това е истина. Всеки гледа да избута по-назад в съзнанието си клюката, че Тайбе – любимото чедо на Мъдрево, се е забъркала в нещо скандално и деликатно, че затова я няма нито на село, нито в България. Че не звъни и не дава сведения за себе си.
Изход винаги има. За Юсеин може би той ще бъде ако тя свърши всичките си спестявания и се окаже с празни джобове. Нещо, което предстои да стане всеки момент, защото заплатата й от федерацията ще бъде спряна, както и финансирането й от министерството на спорта, тъй като тя е напуснала на своя глава националния отбор.
Тогава боркинята може би ще се вразуми и ако не иска да живее и да се състезава за България, то поне ще хукне при роднините на фамилията си в Истанбул, или ще кандиса на офертата от Азербайджан, където са готови да я приютят на драго сърце в пакет със Симеон Щерев и Станка Златева.
Дотогава по този казус ще останем като щраусите, с главите в пясъка, защото наистина този път това май е най-правилно и най-здравословно.
САШО СЕРАФИМОВ