Футболистът на Пирин (ГД) Албин Одза уважи поканата на учениците от ПМГ „Яне Сандански“, град Гоце Делчев, като бе сред гостите на тържеството на френския език, която те проведоха. Тя бе посветена на седмицата на франкофонията, отбелязана за 20-и път в южния град и в елитното училище. Одза, който е единственият французин, живеещ в Гоце Делчев, бе неин специален гост, научи БЛИЦ.

Появата на футболиста на спектакъла повдигна още повече градуса на настроението, което и без това бе на доста висока кота. Французинът уважи събитието, а появата му бе посрещната с въодушевление, най-вече от нежната част на публиката.

По традиция именно учителите и учениците от Гимназията бяха в основата на честването на Седмицата на френската култура. За поредна година ученици и учители от ПМГ „Яне Сандански” не останаха безучастни и се включиха с желание и плам в отбелязването на световния празник на франкоговорящите. Основни двигатели на тържественото честване бяха г-жа Евгения Попова заедно с един от доайените сред действащите преподаватели по чужди езици в региона и голям приятел на Франция и френския език Божик Димитров. Те и техните питомци от 9, 10 и 11 клас в рамките на максимално кратко време успяха да организират събитието, което се проведе в Женския център. Възпитаниците на елитната гимназия без проблем влязоха в кожата на герои от „Малкия принц” от Екзюпери, а Виолета, Яна, Магдалена и Силвия от 9 „д” клас накараха публиката да се пренесе в света на френското изкуство и провокираха бурни аплодисменти.

За доброто протичане на проявата помогнаха и водещите Мария-Екатерина, Георги, Илияна и Йордан, които бяха подбрали точните фрази както на френски, така и на български език.

Духът на събитието бе повдигнат максимално, когато в главните персонажи от известния комичен сериал „Ало, Ало” се превъплътиха единадесетокласниците Аспарух, Тони, Мариета, Деси, Катерина и Спасимир. Много техни съученици също дадоха своя принос в изпълнение на мини-постановката. Възпитаниците на Гимназията вдъхнаха живот и настроение на иначе облачния и дъждовен ден като не позволиха на мрачното време да повлияе на въображението и уменията им. Участниците в събитието бяха аплодирани от съученици и гости, които присъстваха, за да уважат проявата по случай Седмицата на франкофонията в България. Много от присъстващите имаха възможността да си тръгнат със снимка за спомен с участниците, както и с техния специален гост Албин Одза – Алба.

"Хареса ми тържеството. Вижда се, че има млади хора, които искат да се изявяват. И във Франция, и в България всички се стремят към своето усъвършенстване. За първи път присъствам на подобна проява и съм впечатлен. Впечатлен съм не само от усърдието и талантите на участниците, но и от това, че топлината на хората от този край не е характерна за една възраст, а за всички и тя е нещо естествено. Изненадан бях приятно от това, което видях и че толкова много хора обичат френската култура и френския език. Част от представлението бе на български, което бе замен възможност да проверя докъде съм стигнал в това отношение", коментира с усмивка нападателят на Пирин (Гоце Делчев).

albin.JPG

albin2.JPG