Първият в България социален експеримент на самоизолация започна в неделя (30 април). Ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще прекара 15 дни в стъклена клетка до НДК. Прозрачният контейнер е оборудван единствено с пътека за бягане, легло и тоалетна.

Краси Георгиев се постави в пълна социална изолация пред погледа на всички. Освен на живо пред НДК, той може да бъде наблюдаван онлайн, като само веднъж на денонощие ще влиза в контакт с аудиторията за сесия с въпроси, отговори и поставяне на допълнителни предизвикателства към него.

"Да, наистина пак реших да направя нещо лудо, но такъв съм си - обичам лудите предизвикателства. За това нещо никога не си готов - да си затворен 15 дни и всеки да те гледа. Изпитанието е повече психическо. По-трудна е психическата нагласа, не толкова бягането на пътеката. Аз съм активен човек и да съм затворен някъде на едно място, не е моето", обясни Георгиев пред БЛИЦ. 

"Храната сам ще си я заработвам. Ще бъде в зависимост от разстоянието, което ще пробягвам на пътеката. Ако бягам 10 км, ще е 1000 калории", поясни ултрамаратонецът.

Предизвикателството, което Краси приема, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости, най-вече дигиталните, както и в резултат на  пандемията от Covid-19. 

"Правя го с благотворителна цел. Превенция на дигитални зависимости, хазартни зависимости, накромания и др. Да могат децата и всички хора да получат някаква помощ от това. Искам младежта да стои далеч от тези зависимости. Благодарен съм на Столична община, че са зад нас и ни подкрепят", добави Краси Георгиев пред БЛИЦ.

Екип от водещи специалисти ще следи физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца: Тодор Тодоров - психофизиолог с дългогодишен практически опит в областта на психологичното профилиране и поведенчески анализ, и д-р Весела Петрова - лекар към клиника по Анестезиология и реанимация към УМБАЛ "Александровска".

С помощта на техния анализ ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с общуване в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

 

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев влезе в стъклена клетка за 2 седмици пред очите на всички минувачи в градинката на НДК в София. Той ще живее там в продължение на 2 седмици само с пътека за бягане и легло като част от социален експеримент.

Публикувахте от Момичетата от града в Неделя, 30 април 2023 г.