С голяма чест беше удостоен Карим Абдул-Джабар. Заплануваната близо 5-метрова бронзова статуя на легендата на НБА е вече факт. Тя е издигната през "Стейпълс Сентър", където играе Лос Анджелис Галакси, и изобразява момента преди да забие топката в коша.

"Благодаря на всички, които дойдоха, за да споделят тази вечер с мен. Коремът ми е свит от вълнение, не знам как да опиша чувствата си и какво означава това за мен", каза Абдул-Джабар, които със своите 38 387 точки е най-резултатният баскетболист в историята на Националната баскетболна асоциация.

Той игра за “езерняците” от 1975 до 1989 година и след това приключи кариерата си. Отношенията между Абдул-Джабар и Лос Анджелис Лейкърс, с който той бе избиран 6 пъти за MVP (най-полезен играч) на сезона и спечели 5 от шестте си титли, се бяха влошили в последните години.

Бившият център работеше в Лейкърс като помощник треньор до края на сезон 2010/11, но след това се оттегли. Самият Абдул-Джабар открито се учудваше на факта, че клубът е направил статуя в чест на друг легендарен баскетболист Джери Уест, а самият той е пренебрегван.