Въпреки многото условности, свързани със зодиите, зодиакалният знак в доста случаи се оказва определящ относно психологическите характеристики на дадената личност. Този път обаче ще хвърлим поглед към зодиите от футболна гледна точка. Любопитно е, че във всяка една зодия се срещат колоритни фигури от световния и българския футбол. Има дори случаи, когато на една и съща дата са родени по няколко известни футболисти или треньори. Нека да надникнем зад завесата на зодиите...

Водолей (21 януари – 19 февруари)

ЕУЗЕБИО...РОМАРИО...КРИСТИАНО РОНАЛДО...СТОИЧКОВ...БОНЕВ...

Още на 21 януари е роден големият испански вратар Рикардо Замора, а на 22-и - сър Алф Рамзи – треньорът, донесъл единствената засега световна титла за Англия. На следващия ден е рождената дата на Боб Пейсли, който като наставник на „Ливърпул“ печели три пъти Купата на европейските шампиони. Трима души са родени на 25 януари – Черната перла от Мозамбик Еузебио, големият бразилски виртуоз Тостао и „совалката“ на „Барса“ Шави. 26 януари е специална дата, защото е на Специалния Жозе Мауриньо, който винаги е център на внимание. Големият унгарски треньор Бела Гутман се появява на бял свят на 27 януари. На 28-и е роден вратарят Джанлуиджи Буфон, а на следващия ден празнува бразилският маестро Ромарио. 30 януари е датата на рекордьора по спечелени награди „Футболист на годината“ в България Димитър Бербатов. На 1 февруари са родени сър Стенли Матюс, Емил Спасов и аржентинският стрелец Габриел Батистута. Един от най-големите български футболисти Христо Бонев се ражда на 3 февруари, а на същата дата е роден и сегашният треньор на Германия Йоахим Льов. 4-и е денят на големия унгарски вратар Гюла Грошич. Петима футболисти са родени на 5 февруари – Кристиано Роналдо, Неймар, Георге Хаджи, Емил Велев и Елин Топузаков. 8 февруари е датата на големия Христо Стоичков – единственият български футболист със „Златна топка“. На 9 февруари са родени двама изключителни треньори – Ринус Микелс и Рудолф Витлачил, както и чешкият футболист Йозеф Масопуст. Моцарт във футбола наричат австриеца Матиас Синделар, който е роден на 10 февруари. На 12-и са Борислав Михайлов и италианският треньор Феручо Валкареджи. Следващия ден празнуват Станимир Стоилов и италианският съдия Пиерлуиджи Колина. На 14 февруари е роден Кевин Кигън, а на 15-и са Цветан Йончев, Емил Гъргоров, Валери Божинов и колумбийският треньор Франсиско Матурана. Бебето е на 16-и, Роберто Баджо на 18-и, а футболният Водолей завършва на 19 февруари д-р Сократес.

Риби (20 февруари – 20 март)

ПОЦО...БЛАТЕР...ЗИКО...САШО КОСТОВ...ГЕТОВ...

На 20 февруари е роден холандецът Ван Ханегем, а на следващия ден – Николай Арабов. 24-и е денят на единствения шотландец със „Златна топка“ – Денис Лоу. На 28 февруари са родени двама изключителни вратари – германецът Сеп Майер и италианецът Дино Дзоф, както и полякът Влодзимеж Любански. Навръх Баба Марта е празникът на Георги Пачеджиев (Чугуна), а на следващия ден са родени Сашо Костов и полският треньор Казимеж Гурски. На 3 март са Белия Пеле Зико, Збигнев Бонек и унгарецът Нандор Хидегкути. 4 март е датата на Пламен Гетов и Кени Далглиш. На 5 март е роден треньорът Сеп Пионтек, а на 8-и – перуанската легенда Теофило Кубиляс. Руси Гочев празнува на 9 март, а на следващия ден – бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и камерунската звезда Самуел Ето’О. Единственият треньор, който е двукратен световен шампион  - италианецът Виторио Поцо, е роден на 12 март. На 16 март се ражда Карлос Билярдо, а на 17-и – Джовани Трапатони и Румен Горанов.

Овен (21 март – 20 април)

ХЕЛЕНИО ХЕРЕРА...ХЕРБЕРГЕР...ПУШКАШ...БАЛЪКОВ...ДЕНЕВ...

„Стартът“ на овните е взривен! Още на 21 март са родени големият английски треньор  Браян Клъф, Лотар Матеус, Роналд Куман и Роналдиньо. На следващия ден е френският маестро Мишел Идалго. На 26 март се ражда големият български вратар Симеон Симеонов, а на 28-и – един от патриарсите в треньорската професия – Сеп Хербергер. Красимир Балъков празнува на 29 март. На 31 март са родени двама изключителни защитници, които освен това играят на един и същи пост – германецът Карл-Хайнц Шнелингер и Николай Илиев. На лъжовния 1 април се раждат двама известни италианци – треньорът Ариго Саки и Джанкарло Антоньони, както и румънският вратар Хелмут Дукадам. Фамозният унгарец Ференц Пушкаш се появява на бял свят на 2 април. 8 април  е рожденият ден на полския стрелец Гжегож Лято. Световният шампион от 2006 г. Марчело Липи празнува на 11 април, а на следващия ден са родени Боби Мур и Стойчо Младенов. Великият Магьосник Хеленио Херера е роден на 17 април. На 18 април е Георги Денев, а на 19-и – бразилецът Ривалдо.

Телец (21 април – 21 май)

СТЕНЛИ РОУЗ...ХАВЕЛАНЖ...КРОЙФ...АСПАРУХОВ...СИРАКОВ...

Знаменателна е датата 25 април! Тогава се раждат президентът на ФИФА сър Стенли Роуз, както и Летящия холандец Йохан Кройф, който предизвика истинска революция във футбола. На 26 април са родени Наско Сираков и аржентинският треньор Карлос Бианки, а на следващия ден – Цветан Веселинов (Меци). На 28 април празнува аржентинецът Диего Симеоне. Майските телци започват на 2 май, когато се раждат испанецът Луис Суарес (да не се бърка със сегашния уругваец) и Дейвид Бекъм. На 4 май е роден великият Георги Аспарухов (Гунди) – футболист номер 1 на България за ХХ век. На същата дата се ражда и югославският специалист Милян Милянич. Президентът на ФИФА Жоан Хавеланж и италианецът Франко Барези са „окупирали“ датата 8 май. На следващия ден е роден германецът Юп Хайнкес. На 11 май се раждат Христо Илиев (Патрата), Андрес Иниеста, както и Иван Славков (Батето). Иван Димитров е роден на 14 май, Люпко Петрович празнува на 15 май, а на 16-и – бразилецът Нилтон Сантос и югославският специалист Вуядин Бошков. Трима души са родени на 20 май – големият италиански треньор Нерео Роко, камерунецът Роже Мила и испанският вратар Икер Касияс. На последната дата от „Телец“ 21 май празнува чешкият вратар Иво Виктор.

Близнаци (22 май – 21 юни)

БЕРНАБЕУ...БЕСТ...ДЖАИЧ...КРУМ МИЛЕВ...ДЕРМЕНДЖИЕВ...

Неповторимият северноирландец Джордж Бест се ражда на 22 май, а два дни по-късно празнува друг ексцентричен футболист – Ерик Кантона. За да продължим по същата линия, на 27 май е родена друга колоритна фигура – Пол Гаскойн. Малко преди него на 25 май празнува аржентинецът Даниел Пасарела. На 30 май са родени югославянинът Драган Джаич, както и Стивън Джерард. 2 юни е датата на Динко Дерменджиев (Чико) и Серхио Агуеро. На 6 юни е роден треньорът Бора Милутинович, а на следващия ден – бразилецът Кафу. Сантяго Бернабеу – човекът, превърнал „Реал“ (Мадрид) в институция, е роден на 8 юни. Между 9 и 11 юни се раждат треньори. На 9-и е Димитър Димитров (Херо), на 10-и са Карло Анчелоти, както и Ладислав Кубала, а на 11-и – Крум Милев. Холандецът Пит Кайзер е на 14 юни, вратарят Оливер Кан и Михаел Лаудруп са на 15-и, а Юрген Клоп празнува на 16 юни. 18 юни е датата на Фабио Капело, а на 19-и е роден големият талант Георги Соколов. На 21 юни честват своите рождени дни президентът на УЕФА Мишел Платини, както и Кирил Ивков.

Рак (22 юни – 22 юли)

ДИ СТЕФАНО...КЕМПЕС...МЕСИ...ДИМИТЪР ПЕНЕВ...ЛЕЧКОВ...

В зодия „Рак“ попадат трима много големи аржентински футболисти – Ди Стефано, Кемпес и Меси. Преди тях празнува на 23 юни Зинедин Зидан. А на 24-и е роден Лионел Меси, за когото всякакви суперлативи звучат недостатъчно. На същия ден се ражда и десният защитник на „Левски“ Пламен Николов. Италианецът Паоло Малдини е роден на 26 юни, а испанската звезда Раул празнува на 27-и. На 2 юли са родени големият чешки вратар Франтишек Планичка, както и „сините“ Стефан Абаджиев (Теко) и Георги Иванов (Гонзо). 3 юли е датата на Роби Рензенбринк, който наскоро се пресели в друга орбита. На 4 юли е роден великият маестро Алфредо ди Стефано, който бе изпреварил времето си. Рекордьорът по мачове в националния отбор на България Стилиян Петров се ражда на 5 юли, а на същата дата е роден и неповторимият Атанас Михайлов (Начко). Четирима футболисти са родени на 9 юли – Андрей Желязков, Йордан Лечков, италианецът Джанлука Виали и еквадорецът Алекс Агинага. Най-добрият мексикански играч Уго Санчес се ражда на 11 юли. 12 юли е датата на Стратега Димитър Пенев, който предвождаше своята чета в незабравимото американско лято. На 15 юли е роден и третият голям аржентинец – Марио Кемпес. Джачинто Факети се ражда на 18 юли, а Ястреба Емилио Бутрагеньо – на 22-и.

Лъв (23 юли – 23 август)

МЕАЦА...РИВЕРА...ЯКИМОВ...ИСКРЕНОВ...ТРИФОН... ЕМИЛ КОСТАДИНОВ...

Тази зодия започва с бразилеца Жозе Алтафини, известен още и като Мацола, който е роден на 24 юли, а два дни по-късно е рождената дата на неговия сънародник и треньор Теле Сантана. 27 юли е датата на Трифон Иванов и парагвайския вратар Хосе Чилаверт. Най-големият уругвайски футболист Хуан Скиафино се ражда на 28 юли, когато е и датата на испанския треньор Луис Арагонес и Божидар Григоров от „Славия“. Бразилецът Амарилдо и румънският треньор Мирча Луческу са родени на 29 юли. Юрген Клинсман и Радослав Здравков празнуват на 30 юли, а „Радостта на народа“ Божидар Искренов – на 1 август. На 3 август са родени Петко Петков от „Берое“, както и аржентинците Хосе Морено и Освалдо Ардилес. Манол Манолов (Симолията) е роден на 5 август. 8 август е датата на Луис ван Гаал и Петър Величков от „Славия“, а 9-и – на Марио Загало, Ото Рехагел и Филипо Индзаги. Италианският треньор Масимилиано Алегри е роден на 11 август. На 12 август празнуват двама големи футболисти на ЦСКА – Димитър Якимов и Емил Костадинов. 13 август е датата на Бойчо Величков, а 14-и - на големия ръководител на българския футбол Недялко Донски, както и на Георги Попов (Тумби) от „Ботев“ (Пловдив). На 17 август е роден Тиери Анри, а на следващия ден – неговият славен сънародник Жюст Фонтен, както и „Златното момче на италианския футбол“ Джани Ривера. 20 август е датата на вратаря Пламен Николов, а 21-и – на големия треньор Аспарух Никодимов (Паро). Бразилският вратар Жилмар е роден на 22 август, а легендарният италианец Джузепе Меаца – на 23-и.

Дева (24 август – 23 септември)

БЕКЕНБАУЕР...ПАОЛО РОСИ...ГУЛИТ...АЛБЕРТ...БОЖКОВ...

Зодията започва чак на 28 август, когато е роден колумбийският вратар Рене Игита. Чехът Павел Недвед празнува на 30 август, а на 31-и се ражда Любослав Пенев. На 1 и 2 септември са родени двама големи футболисти, които си приличат и по прическите – холандецът Рууд Гулит и колумбиецът Карлос Валдерама. 2 септември е датата на колоритния шотландски треньор на „Ливърпул“ Бил Шенкли. На 4 септември се ражда Александър Шаламанов (Шами), на 5-и - Паул Брайтнер, а на 6-и – бразилският футболен диамант Леонидас. Воин Войнов е роден на 7 септември, а Лука Модрич – на 9-и. Кайзер Франц Бекенбауер празнува на 11 септември (тогава е и датчанинът Пребен Елкер), а само три дни по-късно неговият сънародник и славен съотборник Гюнтер Нетцер също има рожден ден. Единствената „Златна топка“ на Унгария Флориан Алберт е роден на 15 септември, но на тази дата са още големият германски треньор Хелмут Шьон, холандецът Йохан Неескенс, черногорецът Деян Савичевич и Петър Зехтински. На 16 септември е роден Павел Панов, на 18-и - бившият президент на Аржентинската федерация Хулио Грондона, а на 20-и – Стефан Божков. „Феномена“ Роналдо празнува на 22 септември. Трима големи футболисти се раждат на 23 септември – това са унгарецът Шандор Кочиш, италианецът Паоло Роси и полякът Казимеж Дейна.

Везни (24 септември – 23 октомври)

ПЕЛЕ...ЯШИН...БЕАРДЗОТ...БЕРЛУСКОНИ...ЖЕКОВ...

Когато в зодията е Краля Пеле, сякаш всички остават на заден план, но не е съвсем така. Започваме с 25 септември, когато са родени две „Златни топки“ – Карл-Хайнц Румениге и Игор Беланов. На следващия ден се ражда големият италиански треньор Енцо Беардзот – световен шампион през 1982 г. На 27 септември са родени Франческо Тоти и Спас Джевизов, а на 28-и е Тодор  Диев. На 29 септември са дългогодишният президент на „Милан“ Силвио Берлускони, неговият славен сънародник и адаш Силвио Пиола, германецът Волфганг Оверат и украинецът Андрей Шевченко. Октомври започва с уругваеца Хосе Андраде и Лъчезар Танев, родени в първия ден на месеца. Румънският треньор Щефан Ковач и белгиецът Пол ван Химст са родени на 2 октомври, а на следващия ден се ражда ексцентричният швед Златан Ибрахимович. Аржентинецът Хорхе Валдано и Любомир Ангелов (Старото) са родени на 4 октомври, а вратарят Георги Велинов (Джони) – на 5-и. Борис Гаганелов празнува на 7 октомври, а на 8-и са родени бразилският майстор Диди, както и Звонимир Бобан. Рекордьорът по голове в „А“ група Петър Жеков се ражда на 10 октомври, великият сър Боби Чарлтън е на 11-и, а на 13-и е Михаил Вълчев. 15 октомври е датата на треньора-световен шампион Дидие Дешан, както и на неговия сънародник Седрик Бардон, оставил трайни следи с периода си в „Левски“. Бразилецът Паоло Фалкао се ражда на 16 октомври. Стефан Аладжов е роден на 18 октомври, уелсецът Йън Ръш на 20-и, а на 22-и са големият вратар Лев Яшин, славният испанец Франсиско Хенто и треньорът Арсен Венгер. Стигаме и до последната дата 23 октомври, отредена само за един, възкачил се завинаги на футболния престол – Краля Пеле.

Скорпион (24 октомври – 22 ноември)

ГАРИНЧА...МАРАДОНА...ЖУЛ РИМЕ...ФРИЦ ВАЛТЕР...ИВАН КОЛЕВ...

След Пеле следващата зодия включва още двама великани на футбола – бразилският магьосник Гаринча и феноменалният аржентинец Диего Марадона. Започваме с легендарния президент на ФИФА Жул Риме, роден на 24 октомври, който е „Бащата на световните първенства“ и на чието име е наречена световната купа. Феноменалният Гаринча е записан на дата 28 октомври, въпреки че тя е спорна предвид факта, че не се знае кога го е записал пияният му баща. На 30 октомври е роден великият Диего Марадона, както и вратарят Димитър Иванков. Германецът Фриц Валтер и холандецът Марко ван Бастен са родени на 31 октомври. В първия ден на ноември се раждат двама големи български футболисти – Иван Колев и Димитър Йорданов (Кукуша). Бомбардира на нацията Герд Мюлер е роден на 3 ноември, а на следващия ден се раждат големият шотландски треньор Мат Бъзби и португалецът Луиш Фиго. Петима души са родени на 5 ноември – президентът на УЕФА Ленарт Йохансон, аржентинският треньор Луис Меноти, германският любимец Уве Зеелер, украинската звезда Олег Блохин и французинът Жан-Пиер Папен. И следващата дата е белязала раждането на три големи фигури – легендарният френски журналист Габриел Ано (родоначалникът на шампионския турнир на Европа), славният югославянин Райко Митич (неговото име носи стадионът на „Цървена звезда“), както и уругвайската звезда Енцо Франческоли. На 7 ноември е роден италианецът Луиджи Рива, а на 8-и – бразилецът Адемир, югославският вратар Владимир Беара и италианецът Сандро Мацола. Бразилският треньор Луис Сколари и италианецът Алесандро дел Пиеро са родени на 9 ноември, а на 10-и са колоритният югославянин Драгослав Шекуларац (Шеки) и колумбийският ексцентрик Фаустино Асприля. Бразилската перла Вава и Добромир Жечев (Бобата) се раждат на 12 ноември. 18-и ноември е датата на датчанина Петер Шмайхел, а 22-и – на унгареца Йожеф Божик.

Стрелец (23 ноември – 21 декември)

СКАРОНЕ...ФЕОЛА...ХАПЕЛ...КОТКОВ...ИВАН ВУЦОВ...

Големият уругвайски футболист от далечното минало Ектор Скароне (световен шампион през 1930 г.) е роден на 26 ноември. Трима са „окупирали“ датата 29 ноември – фамозният австрийски треньор Ернст Хапел, шведът Томас Бролин и уелсецът Райън Гигс. 30 ноември е датата на Гари Линекер. Белгийският вратар Жан-Мари Пфаф е роден на 4 декември, германският треньор Хенес Вайсвайлер на 5-и, а Петър Александров от „Славия“ – на 7-и. Сякаш по ирония на съдбата големите столични локомотивци Спиро Дебърски и Никола Котков са родени в два поредни дни – Дебърски на 8 декември, а Котков на 9-и. 10 декември е датата на югославския треньор Душан Байевич, а 12-и – на легендарния бразилски треньор Висенте Феола. „Човекът-оркестър“ в българския футбол Иван Вуцов се ражда на 14 декември, а на следващия ден е датата на Алан Симонсен – единственият датчанин със „Златна топка“. На 20 декември пък празнува новото чудо на френския футбол Килиан Мбапе.

Козирог (22 декември – 20 януари)

ЖАИРЗИНЬО...ЛОБАНОВСКИ...ГУАРДИОЛА...МЕТОДИЕВ...ГЕОРГИ ДИМИТРОВ...

Последната зодия започваме с уругваеца Алсидес Гиджа, потопил в траур цяла Бразилия през 1950 г., както и с големия български вратар Георги Найденов, които са родени на 22 декември. На следващия ден е испанският треньор Висенте дел Боске. Бразилският щурмовак Жаирзиньо се ражда на 25 декември, а италианецът Роберто Бетега – на 27-и. На 30 декември са родени английският вратар Гордън Бенкс, Васил Спасов (Валяка) и Иван Зафиров (Копата). В последния ден на годината се ражда големият шотландски треньор сър Алекс Фъргюсън. А в първия ден на новата година на бял свят се появява бразилецът Роберто Ривелиньо. 5 януари е датата на Васил Методиев (Шпайдел) и германеца Ули Хьонес. На следващия ден е роден треньорът Валерий Лобановски, а на 7-и – белгиецът Еден Азар. Крум Янев и аржентинецът Клаудио Каниджа се раждат на 9 януари, а на 10-и е треньорът Стоян Орманджиев. Още един от големите бразилци Жерсон е роден на 11 януари, а на 12-и са треньорът Отмар Хитцфелд и Божил Колев. Георги Димитров (Джеки) вдига тост на 14 януари, а на следващия ден празнуват Даниел Боримиров и Мартин Петров. На 16 януари е роден германският треньор Удо Латек, а на 18-и са чилиецът Иван Саморано и испанският специалист Хосеп Гуардиола. Александър Александров (Кривия) затваря зодията на 19 януари.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ