Йоан Андоне, новият наставник на ЦСКА е колкото познат, толкова и непознат за родната публика. Българският сайт за румънски футбол Romanian-Football.com разкри част от биографията на специалиста. Оказа се, че през 1989 г. Андоне подаря шортите си на внучката на Никулае Чаушеску и синът на диктатора Валентин нарежда той да бъде изваден от националния отбор.

Йоан Андоне е женен за Симона, с която се запознават през 1983 г. в Дева. Той е там за мач на Динамо (Букурещ) с Петрошани Жиул. Младият Йоан зачервен от свян кани дамата на дискотека и двамата се влюбват. Сватбата им е на 6 юли 1985 г., като се забавя заради смъртта на майката на Андоне.

Симона разкрива, че и е било далеч по-лесно, докато Йоан е бил футболист. Като треньор той често извървява пътя от осанна до разпри го. Тя разкрива, че когато е далеч от семейството си по време на лагери Андоне звъни поне по 10 пъти по телефона.

Тя споделя, че въпреки безбройните бижута, най-големият подарък, който й е направил Йоан е техният син Михнеа.

http://blogconfidential.ro/blog/wp-content/andone-site-2-300x194.jpgСъпругата на Андоне е строителен мениджър, като стопанисва ресторант и хотел. Основната й дейност е да изгражда блокове и жилищни сгради. Също така Симона се изявява като предприемач - купува земи, след което ги продава изгодно.

Синът Михнеа живее в САЩ и се занимава с вестник, предназначен за румънците в Америка. Той никога не се е интересувал от футбол. Занимавал се е с тенис, но се е отказал на 17 годишна възраст. В момента младежът е на 25 години.

Йоан Андоне започва да се занимава с футбол едва на 15-годишна възраст през 1975 година. Родителите са му работници, живеел в две влажни стаи, като това е било цялото пространство на бъдещата знаменитост. Така детето се записва да рита в родния град Хунедоара, където местния тим се нарича Корвинул, а в момента отбора е в долните румънски дивизии.

През 1989 г. е най-скандалната случка в кариерата му на футболист. След мач за купата на Румъния, той си сваля шортите и ги подарява на дъщерята на Валентин Чаушеску – син на диктатора Никулае Чаушеску. Валентин побеснява от този жест и нарежда Андоне да бъде изхвърлен от националния отбор на Румъния.

http://blogconfidential.ro/blog/wp-content/andone-site-31-300x199.jpgКогато става на 31 години, Йоан Андоне никога не е мислел, че ще бъде треньор, но отива на треньорска школа в Холандия. Там много му харесва тази професия. С треньорския занаят са и най-драматичните моменти в живота му. Нещата тръгват надолу след загубата на Динамо (Букурещ) с 0:1 от Левски. Той явно бърка смените и “сините” побеждават с гол в последната минута. След още няколко слаби мача, Андоне е освободен от любимия отбор.

Румънският специалист се пробва в Кипър и в Саудитска арабия. Напуска Омония (Никозия) заради финансова криза в отбора, а в Саудитска арабия е изгонен по странен начин. "Тук не е Румъния, днес си някой, утре си никой", казват на Андо ръководителите на Ал Хилал и му бият шута. Всичко това става на тренировка, въпреки постигнатите успехи.

След това Йоан Андоне се завръща в Румъния, 83-годишният му баща има сериозни здравословни проблеми и Андо се грижи за него./БЛИЦ