Юсейн Болт несъмнено е един от най-успешните и легендарни лекоатлети за всички времена. Ямаецът сякаш с лекота покори световните рекорди в бягането и заслужено си спечели прозвището „мълнията“, каквото е и значението на името му “bolt”. И макар през 2017 г. да постави край на кариерата си, Болт продължава да не излиза от светлината на прожекторите и все още привлича широк медиен интерес в търсене на своето ново поприще. За крехките си 32 години, той успя да превземе върховете на леката атлетика с цели 8 златни олимпийски медала, написа автобиографична книга, стана покер играч, футболист и отвори верига ресторанти.

След пенсионирането си Болт се насочи към играта на покер като подписа договор с най-голямата зала в света PokerStars. Той се превърна в посланик на марката и на самата игра с цел популяризирането й, но същевременно прояви интерес и към картите и се включи в няколко турнира. „Това е предизвикателна игра, която е забавна, социална и състезателна, така че се радвам, че имам възможността да я представя на моите фенове и на хората по света“, сподели Болт.

Междувременно най-бързият човек доказа, че има сериозни намерения и към футбола. В миналото той често е показвал интереса и любовта си към играта, но след като остави леката атлетика се оказа, че действително има амбициите да стане футболист. Преди няколко месеца той дори се включи в тренировка на Борусия (Дортмунд) с надеждата да бъде включен в редиците му. Макар все още да не беше готов за толкова сериозна крачка, атлетът сбъдна своята мечта да тренира с отбора и показа завидни умения на терена като за любител. Мениджърът на тима също потвърди наличието на футболен талант в лекоатлета, но и откровено призна, че ще му трябват доста тренировки, за да достигне желаното ниво.

Именно това е и амбицията на ямаеца – да постигне успехи в новото си поприще благодарение на труд и умения, а не осланяйки се на популярността си. След усилени тренировки през последните няколко месеца, Болт направи дебюта си на терена през октомври с австралийския отбор от А-лига Сентръл Коуст Маринърс, в който е на неограничен тренировъчен период към момента. Макар мачът да беше приятелски и предсезонен, ямаецът успя да отбележи цели два гола, последвани от прословутата му победна поза „светкавица“. „Щастлив съм, че имах възможността да бъда тук и да покажа на света, че се подобрявам“, сподели Юсейн след дебюта си.

Най-прясното амплоа, в което се прояви ямаецът, е това на бизнесмен в ресторантьорския бизнес. Той отвори верига ресторанти, наречени Tracks & Records, три от които в Ямайка, а последният и най-нов в Лондон. Интериорът разбира се е отражение на спортната кариера на спринтьора с препратки към неговите най-големи постижения и е решен в цветовете на ямайския флаг – жълто, зелено и черно. Кухнята също е местна и пресъздава типичните и екзотични карибски вкусове. Отзивите относно менюто обаче са разностранни и дори до известна степен негативни, заради силно пикантните ястия и размера на порциите. Атмосферата обаче със сигурност грабва вниманието, най-вече имайки предвид известния домакин, който също може да бъде забелязан в заведението. На добри отзиви се радват най-вече коктейлите в менюто, част от които са създадени специално за Tracks & Records и не могат да бъдат намерени другаде. Именно Болт ги забърква в промо видеото по случай откриването на ресторанта, но силно се съмняваме, че самият той ще ги поднася на клиентитие си.

Към ресторанта има и приземен етаж, пригоден за парти, с обособен дансинг и място за DJ. През уикендите тази част от заведението се радва на голям интерес, а преобладаващата музика разбира се е регето – любима и на любезния домакин.

Макар да се развива в различни сфери, Болт продължава да е устремен към футболната си кариера. Наскоро му бе предложен 2-годишен договор от малтийския шампион Валета, но той предпочете да продължи опитите си да пробие в австралийската А-лига. За съжаление обаче наскоро приключи и отношенията си със Сентръл Коуст Маринърс, тъй като двете страни не успяха да достигнат до споразумение за договор. Голямата мечта на ямаеца обаче си остава неговият любим отбор Манчестър Юнайтед, а дали ще успее да я сбъдне, предстои да разберем.