Анри – Тиери Анри можеше да приключи кариерата си като един от най-успешните футболист в света. Французинът е печелил шампионската титла в три от най-силните европейски първенства. Ставал е световен и европейски шампион на клубно и национално ниво. Вместо със спечелените си трофей, Анри ще остане в спомените на футболните фенове с играта си с ръка преди да асистира на Уилям Галас за изравнителния гол на Франция срещу Ейре в баража реванш за Мондиал 2010.

Барселона – Каталунците влязоха в историята, като за една календарна година спечелиха всички възможни официални трофеи, за които се бореха. Станаха хексашампион - шампион на Испания, спечелиха купата и суперкупата на страната, триумфираха в Шампионската лига, суперкупата на Европа и на Световното клубно първенство.

Вувузелите – през това лято широката футболна общественост се запозна с традиционните за ЮАР тромпети. Вувузелите вдигаха невъобразим шум по време на срещите от купата на Конфедерациите през лятото. Шумът им накара редица треньори да поискат официалната им забрана, но ФИФА не уважи молбите им. Очаква се шумното завръщането на вувузелите по време на Мондиал 2010

Грип – Футболът не остана незасегнат от епидемията от свински грип. Играчи не можеха да играят за отборите си заради заразяване. Мексиканските отбори напуснаха участието си в клубните турнири на Южна Америка. Мачове и дори цели кръгове бяха отлагани, като от това бе застрашена и среща от Шампионската лига. Двубоят между Динамо (Киев) и Интер в украинската столица можеше да не се състои или да се играе пред празни трибуни. Все пак в полза на зрителите срещата се състоя пред публика, но на входовете на стадион „Валерий Лобановски” на посетителите раздаваха медицински маски.

Димитър Бербатов – Нападателят на Манчестър Юнайтед стана първият българин спечелил шампионската титла на Англия. Това бе и първата шампионска титла в кариерата на Митко. Към края на годината само в рамките на месец той стана голмайстор №1 за всички времена на националния отбор, баща на малката Деа и бе обявен за Мъж на годината.

Естудиантес – Аржентинският клуб спечели най-ценния трофей в Южна Америка – Копа Либертадорес, след 29-годишна пауза. С основен принос за успеха бе ветеранът и аржентински национал Хуан Себастиан Верон.

Жребий – От всички изтеглени през годината жребии най-голямо внимание привлече този за световното първенство. По всеобщо мнение „групата на смъртта” определена от жребия е тази, в която са Бразилия, Португалия, Кот д`Ивоар и КНДР.

Златната топка – „Златната топка” за 2009 г. стана притежание на Лионел Меси, който освен това бе обявен от ФИФА и за Футболист № 1 на годината. Аржентинската звезда на Барселона вкара решителни голове за тима си в първенството на страната, а единственият финал, на който Барса игра и той не вкара гол бе този за суперкупата на Европа в Монако (1:0 след продължения над Шахтьор Донецк)

Информационни технологии – През 2009 г. за първи път някой в световния футбол призна, че е използвал продукт на информационните технологии по време на мач. Вратарят на Манчестър Юнайтед Бен Фостър разкри, че точно преди изпълнението на дузпите по време на финала за Карлинг Къп срещу Тотнъм е използвал своя iPod, за да гледа изпълненията на играчи на „шпорите” при 11 метрови удари. След това той спаси удара на Джейми О`Хара и усети посоката на изпълнението на Дейвид Бентли, който не уцели вратата.

Йенс Леман – Вратарят на Щутгарт през годината привлече вниманието върху себе си. На ниво Бундеслига той впечатли с някои грешки, но и с това, че хвърли върху горната част на мрежата на вратата си обувката на Сеяд Салихович от Хофенхайм по време на мача (3:3) от пролетния полусезон на германския шампионат. На международната сцена или по точно в Шампионската лига в последния мач от груповата фаза на турнира срещу румънския шампион Унирея той напусна терена и отиде по малка нужда зад вратата си, приклякайки зад рекламните пана.

Кристиано Роналдо, Кака, Карим Бензема – Тримата футболисти, чиито имена започват с „К” заедно с Шаби Алонсо станаха основата на новия „галактически отбор” на Реал (Мадрид). Тим, който Флорентино Перес започна да гради, след като се завърна на президентския пост на „белия балет”. Той оглави клуба без да се явява на традиционните за случая избори, тъй като бе единственият кандидат. Заемайки президентския пост той пръсна над 200 милиона евро за нови звездни попълнения. Кристиано Роналдо пък стана най-скъпият футболист в света, след като за него бяха платени 96 милиона евро.

Леонардо – Мнозина бяха изненадани, когато Силвио Берлускони и Адриано Галиани повериха на бразилеца треньорския пост в Милан. За последно човек с никакъв опит като треньор на елитен клуб бе заставал начело на тима преди 13 години. Дори и тогава Джорджо Морини, заменил за кратко уволнения Оскар Табарес, бе временен вариант, а не наставник на тима за постоянно.

Марадона – Диего Марадона бе на границата на провала да не класира националния отбор на Аржентина за световното първенство. След като все пак успя да спечели виза за Мондиал 2010, Марадона направи скандално изказване призовавайки критиците си: „Лапайте ми к*ра”. За тези си думи той отнесе двумесечно наказание от ФИФА. През тази година той стана и дядо, след като малката му дъщеря Джанина роди момченце на име Бенхамин от връзката си със Серхио Агуеро.

Норвегия – По-точно норвежкият съдия Том Хенинг Йовребьо. Той си навлече гнева на играчите на Челси, като не зачете претенциите им за дузпа в края на полуфиналния реванш на Шампионската лига срещу Барселона. Заради протестите на играчите си лондонският клуб бе глобен, а Дрогба и Босингва бяха наказани от УЕФА. Феновете на Челси обаче намериха друг начин да си отмъстят и бойкотираха норвежкия изпълнител на песенния конкурс на Евровизия. Въпреки това представителят на Норвегия – 22-годишният Александър Рибак (с беларуски произход) спечели първото място на финала в Москва.

Очакването свърши – През тази година бе сложен край на очакването на някои страни за ново и първо участие на световно първенство. Словакия си извоюва дебют на Мондиал 2010. КНДР се завръща на световно първенство след 44 години, Нова Зеландия и Хондурас след 28 г., а Алжир след 24 г.

Паоло Малдини – След 25-годишна кариера като професионален футболист на Милан (общо 31 заедно с престоя му в ДЮШ) и над 900 мача с екипа на клуба, Паоло Малдини най-сетне сложи край на кариерата си. Като играч на „росонерите” може да се похвали, че е спечелил почти всичко възможно, което един футболист в Европа може да спечели. Е, не успя да вдигне купата на УЕФА и КНК, но пък едва ли съжалява, след като 5 пъти триумфира като победител КЕШ/Шампионската лига. В знак на уважение УЕФА му връчи награда за цялостен принос.

Роберт Енке – Вратарят на Хановер и на националния отбор на Германия Роберт Енке разтърси футболната общественост, като се самоуби на 10 ноември. Той се хвърли под преминаващ влак. Впоследствие стана ясно, че от години е страдал от депресия и страх от провал, но през последните години психическото му състояние се е влошило, след смъртта на дъщеричката му Лара и някои тежки контузии.

Стоичков – След почти 2 години без отбор, на който да бъде треньор, Христо Стоичков пое южноафриканския Мамелъди Съндаунс. Това стана само месец и половина, след като иранският Абу Мослем обяви пред цял свят, че българинът ще поеме тима. Камата обаче размисли заради политическата обстановка в Иран. След противоречив старт начело на Мамелъди Съндаунс Стоичков изглежда успя да наложи вижданията си и отборът тръгна нагоре в класирането и се превърна в претендент за титлата.

Тотомафията – В Германия започна разследване на най-големия скандал с манипулиране на футболни срещи в Европа. Под съмнение са над 200 мача от различни шампионати на континента, а се оказа, че има и такива от Евротурнирите. Футболисти бяха отстранени от отборите си, правата на съдии бяха спрени (единият от тях е българинът Антон Генов), президенти на футболни клубове бяха арестувани заради подозренията и разследването на аферата.

УЕФА – Европейската футболна централа сложи край на оригиналния турнир за собствената си купа и го преименува на Лига Европа. Новата надпревара е с нов формат и по време на мачовете се експериментира с двама допълнителни съдии, по един зад всяка врата. Нов формат на квалификации бе въведен и в Шампионската лига.

Феликс Магат – Вероятно вместо Магат може да използваме „магът” защото като истински магьосник той успя да превърне средняка Волфсбург в шампион на Германия. По пътя си към единствения трофей в историята си „вълците” записаха знаменити победи над Байерн (5:1), Щутгарт (4:1), Хановер (5:0) и Вердер (5:1).

Хансон – Шведският съдия Мартин Хансон си навлече гнева на ирландците, а и на целия футболен свят, с това, че не видя играта с ръка на Тиери Анри преди изравнителния гол на Франция в мача с Ейре от баражите за Мондиал 2010.

ЦСКА (Москва) – Московските „армейци” можеше да се превърнат в първият отбор изхвърлен от Шампионската лига в течение на сезона. Причината за това са положителните проби за забранени субстанции на Алексей Березуцкий и Сергей Игнашевич след мача с Манчестър Юнайтед. Според правилника на УЕФА при хванати с допинг двама играчи от един отбор, клубът следва да бъде изваден от евротурнирите. ЦСКА обаче се размина само с наказание от по един мач за двамата футболисти, тъй като се оказа, че забранената субстанция е попадала в организмите на Игнашевич и Березуцки чрез лекарство за настинка.

Чарлийз Терон – Носителката на Оскар бе едно от най-красивите лица, които озариха световния футбол през годината. Актрисата от ЮАР бе водеща на церемонията по жребия за груповата фаза на Мондиал 2010.

Шахтьор (Донецк) – На стадион „Шюкрю Сарачоглу” в Истанбул Шахтьор (Донецк) спечели купата на УЕФА след победа с 2:1 след продължения над Вердер. Тимът на Мирча Луческу стана третият носител на трофей от бившия СССР за последните 4 години и първият от Украйна след триумфа на Динамо (Киев) за КНК през 1986 г. Това бе и последното издание на турнира за купата на УЕФА

Ъптън Парк – В края на август „Ъптън Парк” се превърна в сцената на събития, каквито в Англия бяха забравили от близо 20 години. Жребият за купата на Лигата на страната противопостави Уест Хям и Милуол - двата непримирими съперника. „Чуковете” се наложиха с 3:1 след продължения, но искрите между феновете припламваха още на стадиона. Те успяха да прекъснат мача нахлувайки на терена, но въпреки това двубоят се доигра. След края му обаче стана страшно. По улиците около стадиона имаше масов въргал между двете агитки, като в суматохата летяха тухли, камъни, столове, бутилки и дори стрелички за дартс. Над 1000 полицаи не успяха да овладеят ситуацията. Десетки фенове бяха арестувани, а двама бяха приети в болница с прободни рани от нож.

ЮАР – През тази година ЮАР издържа основния си тест за способността на домакинства световното първенство през 2010. На територията на страната се проведе купата на Конфедерациите. Турнирът бе спечелен от Бразилия.

Ястребово око – И през тази година президентът на ФИФА Сеп Блатер отхвърли възможността за въвеждане на „ястребово око” и всякакви други технологии за прецизиране на съдийските отсъждания и разрешаване на спорни ситуации във футбола. Швейцарецът се обяви против дори и за въвеждането на допълнителни съдии на голлиниите, експеримент, който се изпробва в Лига Европа./БЛИЦ