Стотици олимпийски, световни и европейски шампиони поздравиха легендарния Иван Иванов на неговия 50-годишен юбилей. Златният медалист от Олимпиадата в Барселона през 1992 г. навърши 50 години на 27 август (петък).

Щангисти от няколко поколения отдадоха признание на един от най-великите в българската и световна спортна история, станал през годините веднъж олимпийски, 4 пъти световен и 5 пъти европейски шампион.

Емоционално приветствие към юбиляря отправи президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид, който наред с пожеланията напомни, че именно Иван Иванов е причината той да застане наскоро начело на българските щанги.

Олимпийската вицешампионка и бивша световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева от името на Българския олимпийски комитет връчи на Иванов „Медал за особени заслуги“, като изтъкна безбройните му успехи не само като състезател, а и като настоящ национален треньор.

В непринудено изказване Николай Пешалов припомни заслугите на юбиляря за развитието на щангите. Олимпийският шампион е един от най-добрите приятели на Иванов през годините и в момента е президент на Хърватската федерация по вдигане на тежести. Гостите чуха и поздравителен адрес от кмета на Шумен Любомир Христов, който лично поздрави легендарния спортист.

Юбилярят бе приятно изненадан от професионални гайдари и танцьори, напомнили детските му години, в които той избира щангите пред фолклора, за да донесе на България безброй поводи за гордост и национално самочувствие.