Едните са прасета, другите – говеда. В кочината е толкова разпиляно и мръсно (в буквалния и в преносния смисъл), че ти идва да грухтиш. Преди два месеца си докараха нова свиня. Свиня-мангалица от сръбския край. За нея във ветеринарните енциклопедии пише:
“Мангалицата е изключително хитро животно. Иска да е лидер и често обича да изяжда храната на другите. Белградски учени направиха едномесечни опити, които показаха, че Мангалицата разполага с ензим, който и позволява спокойно да изпива по половин литър вино, без това да засегне двигателно-мускулните й реакции.”
 
Та същата тази свиня-мангалица, използвайки хитростта си, влезе под кожата на двамата свинари, родом от една близо до София околия. И за капак се пребори за лидерското място с шопския шопар.
 
Във въпросния свинекомплекс обаче не спазват изискванията, наложени в европейската конвенция за защита на прасетата, което малко или много застрашава тяхното съществуване. Ето за какво става въпрос.
 
В приложение 1 на конвенцията, раздел Общи разпоредби, глава 1, пише следното:
- Свинете не трябва да бъдат държани гладни и на тъмно.
Забележка: Въпросните свине не получават редовно храната си, а понякога им спират тока в кочината.  Т.е. – налице е първо нарушение.

- Всички свине, които се отглеждат в групови или индивидуални боксове, трябва да бъдат инспектирани от собственика или от отговорното лице поне веднъж на ден.
Забележка: Собствениците на въпросния свинекомплекс идват максимум по веднъж в седмицата, за да наглеждат прасетата. Т.е. – налице е второ нарушение.

Prase.jpg
 
- Ако свинете се отглеждат заедно, следва да бъдат взети мерки с цел да се избегне борба между тях, която надхвърля нормалното поведение. Свинете, които показват непрекъсната агресивност спрямо другите или са жертви на такава агресия, трябва да бъдат отделени или отдалечени от групата. За да се избегне свинете да си хапят опашките и други вредни навици и за да им се позволи да задоволяват поведенческите си навици, трябва да разполагат със слама или с друг подходящ материал или предмет.
Забележка: Във въпросния свинекомплекс много често едно прасе захапва другото, сътворява интриги и нажежава обстановката. Т.е. – налице е трето нарушение.

- Задължително е присъствието на само една свиня-майка в комплекса с малки прасета. В противен случай това ще доведе до опит за превземане на територия и нарушаване на баланса.
Забележка: Е, свинете-майки в нашия свинекомплекс са повече - две, три, четири, направо не им се вижда краят!  Значи налице е четвърто нарушение.
 
Нека се пренесем в говеждия комплекс, за да видим как стоят нещата там. Едно кухорого говедо от поречието на река Марица си помисли, че може само да води стадото. Ама накрая, след като се мъчи като грешен дявол почти година, го докара до кривата пътека, до пустошта. И големият баш-чобанин размаха гегата и наточи гневно мустака си. Наложи се да викат на пожар пастир от Добруджанския край. Първата му задача е тежка - да усмири македонски чифтокопитен бозайник, който напоследък започна да хвърля къчове и да гледа към изхода на обора.  
Чобанинът позволи на новия пастир да вкара от чужбина нова порода добитъци – едната е катранено-черна, а другата е от необятната украинска шир. Точните им имена засега се пазят в тайна, докато не приключат преговорите за изкупуването им от техните настоящи стопани.
За ужас на баш-чобанина обаче той все още не може да пласира родна стока оттатък Калотина. Неговите говеда никога не успяват да пасат и да се развиват в Западна Европа, тъй като са носители на щама “Синя пъпка”. А в белите държави не искат подобна зараза. Добре, че са турските и руските фермери, които чат-пат купуват телета от нашия край.
Както и в свинекомплекса, така и в говеждия обор се нарушават изискванията, наложени в европейската конвенция за защита на телетата, кравите и всякакъв вид говеда. Нека видим каква е картинката там.

В приложение 3, раздел Общи разпоредби, глава 7, пише следното:
- Ръчкането, строгото подвикване и удрянето на младите телета е абсолютно забранено. Собственикът трябва да е грижовен и крайно внимателен, за да не нарушава развитието им. Това може да доведе до изнервяне и отделяне на групички у малките телета
.
Забележка: В родния обор довчерашният чобанин се държеше понякога зверски с животинчетата, които взеха да се делят на групи, разбивайки по този начин сплотеността на колектива. Т.е. – налице е първо нарушение.


Govedo.jpg

- Кравите да се издояват 4-5 пъти в денонощието и в зависимост от скоростта на млекоотдаването при високомлечните крави по-късно да се преминава на трикратно, а след 150 дни към двукратно доене. Ако процесът на издояване се увеличи, това ще причини физиологически стрес в животинския организъм и поява на бактериални заболявания.
Забележка: В споменатия обор кравите бяха издоявани многократно на ден с цел постигането на добри резултати. Неадекватните прояви на стопанина и най-вече на уволнения вече чобанин доведоха до преумора, загуба на енергия и провал на стадото при гостуванията му в Лудогорието, бургаското и варненското черноморие, както и на пасбището, намиращо се до езерото “Ариана” в столицата. Т.е. – налице е второ нарушение.
 
- Осигурете паша, чист въздух и разходка на говедата! От съществено значение за продуктивността и здравословното състояние на кравите е да не използват едно и също пасище в рамките на един месец, а да разполагат минимум със 7. И то такива, в които да има разнообразна храна и трева, където да намират необходимото количество протеини, възглехидрати, витамини и минерални вещества.
Забележка: В споменатия обор мустакатият чобанин е построил само три терена, където тревата не е достатъчно добре обрасла. Чистият въздух липсва – наоколо е пълно с улици и булеварди, по които фучат автомобили. А разходки има, ама новият чобанин не иска разходки, а тичане, тичане и само тичане. Т.е.- налице е трето нарушение.

- Копитата на говедата трябва да бъдат почиствани грижливо веднъж в седмицата. За целта е нужно да се извика ветеринарен специалист, който да извърши процедурата. При неспазване на изискванията копитото може да бъде изхабено и да стане податливо на наранявания.
- Забележка: През миналия сезон някои говеда от споменатия обор често се оплакваха от мазоли, което наруши техния ритъм на “пасбището” и ги принуди да сменят “чепиците си”. Т.е. - налице е четвърто нарушение.

Ало, няма ли кой да защити животните? Къде е Бриджит Бардо и нейната фондация, нямат ли представител у нас, за да реагират?
P.S. – Приликата с действителни лица и събития е случайна!
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ