Факт е. Няма друг такъв ден като 5 февруари. На тази дата са родени няколко световноизвестни имена във футбола – Чезаре Малдини, Свен-Горан Ериксон, Джика Хаджи, Кристиано Роналдо, Карлос Тевес, Родриго Паласио и Неймар. И още – Кике Санчес Флорес,  Джовани ван Бронкхорст и Аднан Янузай.   
 
Това не е нищо. Има и известни български спортисти, които празнуват днес. Това са Емил Велев, Елин Топузаков и легендарният баскетболист Спас Натов. Кокала бе един от исполините на славния тим на „Левски” през 80-те години. Той е последният треньор, под чието ръководство „сините” станаха шампиони. Топчо пък е част от състава на „сините”, достигнал до четвъртфинал за Купата на УЕФА и станал първият български отбор, участвал в групите на Шампионската лига. А за Спас Натов само ще кажем, че в днешно време трудно можем да открием баскетболисти от неговия ранг.
 
Така че, ако някое младо момче или момиче, което в момента спортува и мечтае за кариера и е родено днес, шансът да успее е голям. Просто звездите подсказват – родените на 5 февруари ги чака славно бъдеще.
 
Част от посочените имат юбилей. Джика Хаджи и Кике Санчес Флорес стават на 50, Джовани ван Бронкхорст – на 40, Роналдо – на 30, а Аднан Янузай – на 20.
 
Смятаме, че е излишно да ги представяме. Джика Хаджи е легенда на румънския футбол, наричаха го Марадона на Карпатите. Печелил е Суперкупата на Европа със Стяуа, играл е в Реал Мадрид (има една титла с „белия балет”), в Барселона, както и в други отбори сред които Галатасарай. В момента Хаджи е собственик на румънския футболен клуб Виторул (Констанца).
 
Половин век празнува и Кике Санчес Флорес, който днес е треньор на Хетафе, а като футболист е ставал шампион на Испания с Реал (Мадрид).
 
Холандецът Джони ван Бронкхорст, сложил вече край на кариерата си, пък навършва 40. Всички го помнят – най-вече с фамозния гол, който отбеляза на полуфинала на световното в ЮАР през 2010 година срещу Уругвай.
 
За Кристиано Роналдо няма какво да добавим. Фактите за него са достатъчно известни. Португалецът е печелил всички големи отличия на клубно ниво. Липсва му само триумф с националния екип – там няма нито европейска, нито световна титла. Това обаче не омаловажава постигнатото от него. Напротив! Просто Роналдо е класа.
 
По неговите стъпки се мъчи да върви и един от настоящите млади таланти на световния футбол – Аднан Янузай, празнуващ също кръгла годишнина (20). Младият белгиец има достатъчно качества да достигне поне до половината от успехите на Кристиано. Ако не с екипа на Манчестър Юнайтед, то в някой друг отбор след време.
 
Няма как да не се преклоним пред две светила, които са рожденици днес, макар и да нямат юбилей. Карлос Тевес е от онези аржентински диаманти, които блестят на футболната сцена. А Неймар вече ни доказва, че е класа. Бъдете сигурни, че тепърва ще го прави, защото е само 23.
 
БЛИЦ честити на всички рожденици, а на младите, родени на днешната дата, от все сърце пожелаваме някога и те да намерят място в златните страници на спорта. Не само на българския, но и на световния!