Датата 14 юли ще бъде най-натовареният ден за всеки наистина запален спортен фен през тази година. Причината: в един и същи ден ще се проведат финалите на три от най-големите спортни събития на планетата. И макар да не са по едно и също време, денят може да се окаже особено дълъг и труден за истинския фен на футбола и тениса.

Но всичко по реда си…

След две изключително тежки седмици по прецизно „маникюрираните“ тревни кортове на „Ол Инглънд Тенис Клуб“ в Лондон, двамата най-добри сред мъжете в тениса, ще решат спора кой ще спечели „посребрения ананас“, или иначе казано - титлата от Уимбълдън.

Мачът трябва да започне към 16:00 часа българско време, но колко ще продължи, никой не знае. Средно отнема по около два часа - два часа и половина, но в този спорт това е относително. Което неизменно побърква повечето телевизии, но за важността и търговския потенциал на събитие със стотици милиони зрители пред екраните по света не може да се спори.

Препоръчително е след тенис драмите от Лондон, спортният фен да се поразмърда леко, даже да си спретне лека тренировчица за раздвижване на схванатите мускули, защото вечерта (и нощта) ще бъдат тежки. Вечерята също не е зле да не бъде твърде обилна, за да остане място за типичните „футболни храни“. Защото „спортният ден“ продължава с финала на Европейското първенство по футбол в Германия, който е планиран за 22:00 ч. българско време.

Още не знаем кои отбори ще си оспорват титлата, но е категорично ясно, че мачът може да продължи далеч отвъд полунощ, в случай че се наложат продължения и изпълнение на дузпи. Според водещия български букмейкър, чието рекламно лице е Христо Стоичков, с най-големи шансове за достигане до финала са отборите на Германия, Франция, Англия и Испания. Ако случайно имате късмета да се намирате в страната победител, направо се откажете от всякакво спане след това.

Което впрочем, така или иначе не е лоша идея, ако сте решили да гледате финала на онази фамозна футболна лудница, съставена от равни части страст, хаос и финес, наречена Копа Америка. И този турнир все още е в ход и участниците на финала не са известни, но в 3:00 ч. сутринта на 15 юли (българско време) на Хард Рок Стейдиъм в Маями, Флорида, започва и това култово събитие. Според букмейкъра, Аржентина, Бразилия и Уругвай имат най-съществените шансове за титлата.

Загадка е дали мачът ще успее да приключи до 5:00 ч., но изобщо не трябват специални познания, за да се предвиди, че и на тези, които изберат да съпреживеят и този триумф на спортната воля, се очертава един доста, хм, сложен понеделник.

И ако всички тези финали не са ви достатъчни или ви трябва нещо за запълване на паузите, можете да се насладите на канските мъки на 180 луди велосипедисти, които ще бъхтят по планинските шосета на френските Алпи в 15-ия етап на най-значимото колоездачно състезание на планетата, Тур дьо Франс…

Накратко казано, ако решите да уплътнявате неделния 14 юли със спорт, по-добре си пуснете отпуск отсега. И, хей - никой не казал, че животът на спортния фен е лесен!