16-годишната рускиня Мира Андреева се класира за третия кръг на Australian Open след успех с 6:0, 6:2 над двукратната финалистката на „Уимбълдън“ Онс Жабер (Тунис). Срещата продължи само 54 минути.

За тунизийката, която загуби мачовете за титлата в Лондон през 2022 и 2023 г., както и финалната среща на US Open през 2022 г., това е най-голямата загуба в двубой от Големия шлем през кариерата ѝ.

Андреева, която е №47 в света и преди година отстъпи в битката за титлата при девойките в Мелбърн, продължава с впечатляващото си представяне при жените. През миналата година тя стигна до четвъртия кръг на „Уимбълдън“, след като започна от квалификациите.

Рускинята доминираше на корта и позволи на Жабер, заемаща шесто място в световната ранглиста, да спечели едва осем точки през първия сет. Тунизийката спечели първия си гейм в мача в самото начало на втората част, но след това допусна два поредни пробива в подаването си. Това пък отвори пътя на Андреева към победата.

В следващия си мач Мира Андреева ще играе срещу французойката Диан Пари, която се наложи със 7:5, 6:2 над рускинята Камила Рахимова.

Мария Тимофеева (Русия) елиминира бившата №1 в света и участваща с уайлд кард Каролине Возняцки (Дания) след обрат с 1:6, 6:4, 6:1. В следващия си мач тя ще се изправи срещу 16-годишната си сънародничка Алина Корнеева или бразилката Беатрис Хадад Мая.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК