Шампионът от Australian Open Рафаел Надал прави най-добрия старт на сезон в кариерата си. 35-годишният испанец спечели всичките си 12 мача от началото на 2022 г. Това стана факт, след като се наложи с 6:0, 6:3 над американеца Стефан Козлов, който в първия кръг елиминира Григор Димитров. Така Рафа се класира за четвъртфиналите на турнира в Акапулко.

С този успех Надал подобри досегашния си най-добър старт на година от 11 победи и нула загуби, поставен през 2014 г. Тогавашната му серия е прекъсната със загуба от Стан Вавринка на финала на Australian Open.

Следващият съперник на Матадора, който в Мексико опитва да спечели 91-ата титла в кариерата си, ще бъде американецът Томи Пол.

Настоящият шампион от US Open Даниил Медведев, който загуби от Надал на финала в Мелбърн, също се класира за четвъртфиналите в Акапулко. Руснакът победи испанеца Пабло Андухар с 6:1, 6:2, с което продължава атаката си на първото място в световната ранглиста. В следващия си мач ще се изправи срещу японеца Йошихито Нишиока.

Ако Медведев триумфира на турнира в Мексико, той ще си осигури лидерската позиция в класацията на АТР и няма да има значение какво настоящият №1 в света Новак Джокович ще постигне на течащата в момента надпревара в Дубай.

Даниил Медведев може да стане 27-ият тенисист, оглавявал световната ранглиста и едва третият руснак. Другите двама са Евгени Кафелников (1999 г.) и Марат Сафин (2000-01).