Ашли Барти спечели титлата от „Ролан Гарос“ при жените, след като на финала се наложи с 6:1, 6:3 над чехкинята Маркета Вондроушова. Така 23-годишната тенисистка стана първата австралийка за последните 43 години, триумфирала в Откритото първенство на Франция. За последно това стори Маргарет Корт през 1973 г. Барти, която от понеделник се изкачва до №2 в световната ранглиста, обаче посочва друга своя сънародничка за свой модел в спорта.

Това е легендарната Ивон Гуулагонг Коули. Двете с Ашли Барти (заедно на снимката вдясно) са от аборигенски произход. Всъщност Гуулагонг Коули беше последната австралийка, достигала до второто място в световната ранглиста през 1976 г. Още повече, че новата шампионка на „Ролан Гарос“ не споделя твърдолинейните християнски ценности на 76-годишната Корт, която преди две години обяви: „Женският тенис е пълен с лесбийки!“. Тогава Барти излезе в подкрепа на партньорката си на двойки Кейси Делакуа, която отглежда две деца със своята половинка в живота Аманда Джъд.

„Невероятно е! Ивон ми изпрати съобщение преди няколко дни и каза, че е спечелила първия си трофея от Големия шлем на „Ролан Гарос“ (б.ред. 1971 г.). Видях името й изписано на трофея. Скоро ще й се обадя. Невероятно е, че тя проправи пътя за всички тенисисти от аборигенски произход в Австралия. След нея всички деца имат по-големи възможности да играят тенис“, коментира Барти, след като получи титлата си в Париж.

Ашли Барти е родена на 24 април 1996 година в Ипсуич (щат Куинсленд). Баща й Робърт, който по произход е от коренното население на Австралия, работи на държавна служба. Неговата прабаба е от племето Нгаридо, което населява границата между щатите Виктория и Нов Южен Уелс. Майката на тенисистката – Джоузи, е дъщеря на английски имигранти. Тя работи като рентгенолог в болница. Ашли има две по-големи сестри – Сара и Али. Като ученичка новата шампионка на „Ролан Гарос“ играе и традиционния за Австралия нетбол, но се отказва, тъй като сестрите й са по-добри от нея.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Четиригодишна Ашли Барти започва да третира тенис в тенисцентъра на Западен Бризбейн под ръководството на дългогодишния си треньор Джим Дойс. Самият той признава, че обикновено не работи с толкова малки деца, но в случая прави изключение, тъй като е впечатлен от кординацията между ръце и поглед при Ашли. На деветгодишна възраст Барти тренира с момчета, които са с шест години по-възрастни. На 12 години вече играе срещу мъже. Някъде по това време постъпва в Националната академия на Австралия и работи заедно със Скот Дрейпър – бивш шампион на Аустрелиън Оупън на смесени двойки. Когато е 15-годишна, към екипа й се присъединява и бившият №19 в света Джейсън Столтенберг. Заради участия на турнири в Европа, Ашли Барти живее твърде малко време с родителите си. В годината, когато навършва 17, тя прекарва само 27 дни у дома.

Достига до второ място в световната ранглиста на ITF за девойки, след като се представя много силно на сингъл и двойки. Преминава обучение в школата на Андре Агаси и Щефи Граф в Лас Вегас. На 15-годишна възраст печели единствената си титла от Големия шлем при подрастващите - „Уимбълдън“. Така става първата австралийка, триумфирала с титлата след Деби Фрийман през 1980 г., както и първата с трофей в Шлема при девойките след Йелена Докич на Ю Ес Оупън през 1998 г.

През 2010 година дебютира в женския професионален тенис. Постепенно започва да се изкачва нагоре, а при двойките заедно с Кейси Делакуа достигат до три финала от Големия шлем през 2013 г. След Ю Ес Оупън през 2014 година Ашли Барти обявява, че си взима почивка от тениса, тъй като се чувства уморена от постоянните пътувания от ранна възраст и натиска на големите очаквания. В този момент е извън Топ 200 на сингъл и №40 на двойки. Ашли обаче не напуска спорта. Отдава се на крикета и показва доста добри показатели. Очакванията са, че до една година може да стигне до националния отбор на Австралия.

Вместо това Барти решава да се завърне в тениса през 2016 година, но заради контузия взима участие в много малко турнири. На следващата година започва постепенен прогрес. Стартира 2017-а извън Топ 250 на сингъл и в първата стотица на двойки, но ще завърши годината в Топ 20 и на двете ранглисти. На сингъл печели титлата в Куала Лумпур и достига до финалите на Бирмингам и Ухан. На двойки с Кейси Делакуа печели три турнира и губи четири финала, включително този на „Ролан Гарос“. Следващата година е значително по-успешна. Триумфира в Нотингам и Жухай и губи финала в Нотингам. На двойките вече играе с различни партьорки - Коко Вандевеге (САЩ) и Деми Схуурс (Холандия). С двете печели по два турнира, но най-важен е успехът с американката на Ю Ес Оупън.

Настоящата 2019 година започна за Ашли Барти с финал на турнира в Синди, където отстъпи в три сета на Петра Квитова. След това през март спечели титлата в Маями след успех над друга чехкиня – Каролина Плишкова. Вчера австралийката отново игра финал срещу тенисистка от Чехия Маркета Вондроушова и триумфира на „Ролан Гарос“. Само преди месец спечели нова титла на двойки, след като стана шампионка в Рим. Този път с нова партньорка – Виктория Азаренка (Беларус). Към момента е седма в света на двойки.

Сега на Ашли Барти предстои сезон на тревни кортове, за които се знае, че са любимите й. Тя вече отказа турнира в Нотингам, но й престоят тези в Бирмингам и Ийстбърн. След това идва ред на „Уимбълдън“. Едно силно представяне по британските тревни настилки може да изведе 23-годишната австралийка до първото място в женския тенис. Последната тенисистка от Австралия с подобна позиция е любимката на Барти Ивон Гуулагонг Коули през 1976 г.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ