Испанецът Карлос Алкарас започна с победа на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим. В среща от втория кръг Алкарас надигра с 6:4, 6:1 сънародника си Алберт Рамос и от следващия понеделник, 22 май, ще се завърне на върха в световната ранглиста. 20-годишният Алкарас загуби първите два гейма на мача, но до края нямаше никакви затруднения.

В третия кръг поставеният под номер 2 в схемата испанец ще играе с победителя от двойката между чеха Иржи Лехечка и унгареца Фабиан Марошан.

Победа постигна и номер 6 в схемата Андрей Рубльов. Руснакът победи с 6:3, 6:4 словака Алекс Молчан в първия мач за деня. Рубльов пласира по един пробив и в двата сета на мача и с обичайната си солидна игра от дъното на корта не позволи на Молчан да го изненада.

Следващият съперник на Рубльов ще бъде един измежду испанеца Алехандро Давидович Фокина и аржентинеца Гидо Пея.

От повече от 3 часа и половина игра се нуждаеше 15-ият в схемата Борна Чорич, за да се класира напред. Хърватинът обаче преодоля след два тайбрека бразилеца Тиаго Монтейро с 4:6, 7:6(8), 7:6(5), като в тайбрека на втория сет той спаси и мачбол при 7:6 точки в полза на Монтейро.

За място на осминафиналите Чорич ще спори с Роберто Карбайес Баена от Испания.

Една от изненадите на деня поднесе американецът Джей Джей Улф, който отстрани поставения под номер 14 Хуберт Хуркач от Полша след 6:3, 6:4.

Програмата на турнира в днешния състезателен ден бе сериозно забавена от лошото време и почти непрестанни дъжд на италианската столица и не е ясно колко от оставащите мачове ще могат да се изиграят по график.