Карлос Алкарас започна успешно защитата на титлата си в Буенос Айрес от миналата година, след като надигра местния любимец Камило Уго Карабели с 6:2, 7:5 за час и 42 минути игра и се класира за четвъртфиналите. 

Световният №2 пропусна два мачбола срещу аржентинския си опонент, преди да спечели последните два гейма от мача и да си осигури крайния успех.

Той допусна изоставане от 0:2 във втория сет, но спечели пет поредни гейма и обърна за 5:2. Световният №134 спаси мачбол при 5:3 и след това още един при 5:4, а в 10-ия гейм изправи Алкарас пред пробив, повеждайки с 0:40. Карабели много успешно атакуваше втория сервис на испанеца през целия двубой, спечелвайки 15 от 17 точки от ретури на втори сервис и всичките девет в тази втора част. Алкарас обаче стабилизира първия си сервис в края и спечели девет от последните 10 точки в мача, за да подпечата победата си.

"Беше наистина труден мач. Той е добър боец, добър играч и поддържа много добър ритъм. Започнах нервно пред публиката, която го подкрепяше, няма да лъжа", призна Карлос Алкарас. "Мисля, че това е нормално, но съм щастлив от първия си мач на клей от Откритото първенство на Франция насам. Надявам се да продължа да подобрявам играта си", добави той.

Следващият съперник на водача в схемата ще бъде италианския квалификант Андреа Вавасори, който се наложи над седмия поставен Ласло Джере (Сърбия) с 6:4, 7:5.