Миналогодишната шампионка на Australian Open Наоми Осака (Япония) отпадна, след като претърпя поражение от 60-ата в света американка Аманда Анисимова с 6:4, 3:6, 6:7 (5). Така не се стигна до очаквания от всички фенове осминафинал срещу лидерката в световната ранглиста Ашли Барти (Австралия).

След като Анисимова загуби първия сет, тя започна да играе по-агресивно. Това даде резултат. Американката геройсти спаси два мачбола в третия сет, за да стигне до победата след ас.

Ашли Барти от своя страна се наложи с лекота над 30-ата в схемата Камила Джорджи – 6:2, 6:3. Австралийката загуби едва осем гейма и до момента е престояла на корта по-малко от три часа от началото на Откритото първенство на Австралия. Тя ще опита да стане първата представителката на домакините спечелила турнира от 1978 г. насам.

Двукратната шампионка от Australian Open Виктория Азаренка записа убедителна победа с 6:0, 6:2 над 15-ата в схемата Елина Светолина (Украйна). Така тенисистката от Беларус за първи път от 2016 г. се класира за четвъртия кръг на турнира в Мелбърн.