Роджър Федерер няма да спечели един от двата му липсващи важни трофея – “Купа Дейвис” и този сезон. Носителят на рекордните 16 титли от “Големия Шлем” не веднъж е споделял, че мечтае за триумф в отборната надпревара, както и за олимпийското злато, което ще преследва в Лондон това лято.

За “Купа Дейвис” Федерер ще трябва да почака, тъй като Швейцария загуби сблъсъка със САЩ от първия кръг на надпреварата. Така американците ще участват на четвъртфиналите, а Роджър и компания ще играят плейоф за оставане в Световната група.

Сблъсъкът започна зле за европейците и в първия мач Марди Фиш надви Станислас Вавринка с 6:2, 4:6, 4:6, 6:1, 9:7. След това изненадващо Джон Иснър надви Федерер с 4:6, 6:3, 7:6, 6:2. Машината за асове заяви, че това е най-важният успех в кариерата му досега.

Стигна се до мач на двойки. Федерер си партнираше с Вавринка, като двамата за олимпийски шампиони от Пекин при дуетите. Капитанът на САЩ Джим Къриър направи стратегически ход и за партньор на Майк Брайън пусна Фиш на мястото на младия Райън Харисън. Така високите американци взеха мача на двойки с 4:6, 6:3, 6:3, 6:3 и обезсмислиха оставащите две двубоя.