Анди Мъри и Новак Джокович ще спорят за титлата на Откритото първенство на Австралия. Във втория полуфинал шотландецът направи обрат срещу Давид Ферер и спечели мача с 4:6, 7:6, 6:1, 7:6. По този начин Мъри изравни най-доброто си постижение в турнира, след като и миналата година игра финал, но загуби от Роджър Федерер с 3:6, 4:6, 6:7.

В мача днес двамата тенисисти бяха равностойни, като Ферер направи пробив при 5:4 и взе първия сет. Във втората част състезателите се бориха доста и разиграванията бяха дълги. Стигна се до тайбрек, като в него британецът бе безкомпромисен – 7:2 точки. Силната му игра продължи и в третия сет, в който Анди бе повече от убедителен – 6:1.

Четвъртият сет стартира с два гейма за Мъри, но Ферер изравни до 2:2, като двамата задържаха подаванията си и пратиха мача във втори тайбрек. В него отново шотландецът не даде шанс на съперника и след по-малко от 4 часа се класира за финала.

Така за титлата от първия турнир от “Големия Шлем” за годината ще спорят номер 3 и 5 в света – Джокович и Мъри. Новак е шампион от 2008 година, а Анди – финалист от миналата.
 
Двамата са родени през май 1987-а и имат 7 мача един срещу друг. Сърбинът е с една победа повече, но загуби последните три мача срещу Анди.

Мъри е надеждата на Великобритания да се прекъсне серията от 74 години, в която местен тенисист не е печелил титла от четирите най-престижни турнира. За последно го направи Фред Пери в Откритото първенство на САЩ през 1936 г.

Пътят на Мъри и Джокович до финала може да видите тук