Бившият номер 1 в света Анди Мъри ще дари за благотворителност 45 хиляди евро, които спечели от наградния фонд на виртуалния турнир по тенис "Мадрид 2020". През последните няколко дни някои от топ тенисистите размениха ракетите с контролери за "Плейстейшън 4", за да определят първия виртуален шампион на турнира от сериите "Мастърс" в испанската столица.

Очаквано фаворитът Анди Мъри, който е известен със страстта си към този тип игри, стигна до титлата, след като в оспорван финал победи Давид Гофен със 7:6 (5) за 33 минути игра. Британецът на два пъти изоставаше с пробив, както и с 4:5 в тайбрека, но успя да вземе последните три точки, за да триумфира като шампион.

По пътя си към титлата Мъри победи още Рафаел Надал, Беноа Пер и Денис Шаповалов в груповата фаза, след което се справи с Александър Зверев на четвъртфиналите, преди да премине през Диего Шварцман без игра на полуфиналите заради проблеми на аржентинеца с интернет връзката.

Макар и турнирът да бе виртуален, директорът Фелисиано Лопес бе осигурил награден фонд от 150 хиляди евро, като победителите при мъжете и жените (Кики Бертенс) получиха по 45 хиляди.

Щастливият Ани Мъри публикува в Инстаграм снимка, на която празнува успеха си с бутилка шампанско и заяви, че ще дари половината от парите за Националната здравна служба (NHS) на Великобритания, а другата половина - на фонда за подпомагане на тенисистите с по-нисък ранкинг.

Анди Мъри е печелил титлата на "Мастърса" в Мадрид два пъти в кариерата си - през 2008 и 2013 година, като се закани да го стори отново догодина.

"Ще използвам свободното време в момента, за да науча испански, така че следващата година, когато ми връчват трофея, да направя речта си на испански", обеща носителят на три титли от Големия шлем.