Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Анди Мъри спечели Откритото първенство на САЩ по тенис. Шотландецът победи на финала Новак Джокович (Сър) със 7:6 (12:10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 в един титаничен сблъсък, продължил близо 5 часа.

Мъри излезе за втория си финал в Ню Йорк, след като през 2008 загуби в три сета от Федерер. Шотландецът стана първият британец, спечелил титла от "Големия шлем" след Фред Пери, който през 1936 година триумфира на "Уимбълдън". Мъри е едва вторият играч от Великобритания (и при мъжете, и при жените) в Откритата ера, който успя да достигне до финала на два поредни турнира от "Големия шлем". Преди два месеца Анди достигна до финала на "Уимбълдън", където загуби в четири сета от Федерер.

Мъри има участие на още три финала от Големия шлем - през 2008 на Ю Ес Оупън, през 2010 и 2011. Във всичките тези случаи обаче той губеше, което неизменно отваряше проблема дали има психиката да печели големите мачове. Сега прибра в банковата си сметка и чек за 1, 9 милиона долара.

Мъри върви по стъпките на своя треньор - легендарния Иван Лендъл, който успява да спечели първата си титла от "Големия шлем" точно след четири загубени финала (роденият в бивша Чехословакия тенисист завършва кариерата си с 8 мейджър трофея). Първата си титла от "Големия шлем" Лендъл печели през 1984 година, когато на финала на "Ролан Гарос" обърна мача с Джон Макенроу от 0:2 до 3:2 сета.

На трибуните бяха куп звезди от киното, шоубизнеса и спорта като Шон Конъри, Кевин Спейси, сър Алекс Фъргюсън и др. И тримата стискаха палци за своя приятел Мъри. Първият сет продължи 1 час и 25 минути. Шотландецът го спечели след тайбрек, който продължи близо 40 минути, със 7:6 след упорита борба, много пробиви и гонитба в резултата. Във втория сет окриленият Мъри поведе набързо с 4:0 гейма. Шотландецът бе напълно непробиваем от дъното на корта в тези моменти. Джокович изпадна в безизходица. Сърбинът все пак успя да пробие сервиса на съперника си и да върне два гейма – 2:4. Анди обаче спечели подаването си за 5:2 и остана на крачка от спечелването и на втория сет. Сърбинът взе подаването си и върна интригата – 3:5. Мъри в най-важния момент изненадващо позволи на Ноле да го пробие и да се върне в играта – 4:5! Джокович продължи наказателната акция и изравни геймовете – 5:5. Предимството вече беше на негова страна. Шотландецът се мобилизира и отново излезе напред в резултата – 6:5, а после отново проби съперника, спечели гейма и частта със 7:5.

Третият сет премина изцяло под доминацията на Ноле. Той го взе с категоричното 6:2. Четвъртата част вървеше точка за точка, с леко надмощие на сърбина. Новак докара нещата до 5:3 и проби пак Мъри за 6:3. Джокович изравни резултата 2:2.

След опустошителните 4 часа игра решителният пети сет започна фантастично за Мъри – с пробив. После той затвърди успеха с решителна игра и поведе с 3:0 след нов пробив. Шотландецът установи надмощие на корта, а сърбинът изнемогваше физически. Мъри проби отново за 5:2 и нямаше проблеми до края, за да триумфира с първата си титла от Големия шлем.

Куриозното бе, че първи път от 1995 година на финала на турнир от "Големия шлем" се срещнаха вторият и третият поставен в схемата. Преди 17 години №2 Пийт Сампрас (САЩ) победи №3 Борис Бекер (Германия) на финала на "Уимбълдън".

Джокович не можа да затвърди доминацията си над шотландеца на турнири от "Големия шлем". През 2011 г. сърбинът срази Анди с 3:0 на финала на Australian Open, а през 2012 го надви отново в Мелбърн, но на полуфиналите с 3:2.

Ноле така и не стана първият тенисист, защитил титлата си в Ню Йорк от 2008 г., когато Роджър Федерер (Швейцария) спечели петата си поредна купа на US Open.

Сърбинът пропусна да излезе на 10-о място в класацията за най-много спечелени титли от "Големия шлем" в Откритата ера (21-о във вечната ранглиста) и да се изравни с две тенис-величия - германеца Борис Бекер и шведа Стефан Едберг, които имат по 6.

Джокович - световният №2, се класира за трета поредна година на финал на Откритото първенство. През 2010-а той загуби битката за трофея от Рафаел Надал, а година по-късно спечели титлата след успех над Рафа.
До момента Ноле има 5 титли от Големия шлем, последната от които спечели през януари в Австралия. Джокович спечели и US Open сериите с отлично представяне в Синсинати и Торонто. Ако беше успял да защити титлата си в Ню Йорк, той щеше да прибере чек за 2,9 милион долара – рекордна сума от награден фонд в историята на тениса. Сега трябваше да се задоволи “само” с 500 000 долара.

Джокович продължава да бъде втори в световната ранглиста след Федерер. Мъри вече е трети, като измести испанеца Рафаел Надал, който пропусна турнира заради проблеми с коленете.