Британският тенисист Анди Мъри вече ще носи титлата „Сър“ пред името си. Той беше посветен в рицарство от принц Чарлз заради големите си успехи на корта.

32-годишният шотландец е двукратен шампион на „Уимбълдън“, има една титла от Ю Ес Оупън и два златни олимпийски медала. Той беше одобрен за благородническата титла още в края на 2016 година, но днес посети Бъкингамския дворец.

„Това е голяма признание за резултатите ми. За мен е огромна чест и се чувствам малко странно. Щастлив съм, но през цялото време след 2016 година всички ме наричаха Анди и това напълно ме устройваше. Не съм държал да слагат „Сър“ пред името ми“, обяви Мъри.

Шотландският тенисист призна, че вече няма болка в хълбоците, след като преди четири месеца се подложи на подмяна на тазобедрена става. Той цели с завръщане на корта, като вече започна тренировки в тази насока. Дори е записан сред участниците на стартиращия на 17 юни турнир „Куинс“.

Заедно с Анди Мъри в рицарство беше посветен и известният британски писател Филип Пулман. Той е отличен заради цялостното си творчество и приноса си към литературата. 72-годишният Пулман е поставен от авторитетния в. „Таймс“ в класацията „50-те най-велики британски писатели след 1945 г.“.