Анди Мъри победи петия в основната схема французин Жо-Вилфред Цонга с 6:3, 6:4, 3:6, 7:5 и за първи път в своята кариера се класира на финал в Откритото първенство на Великобритания – „Уимбълдън”. Така поставеният под номер 4 в основната схема шотландец написа нова страница в историята на тениса и ще спори за титлата с швейцареца Роджър Федерер, който елиминира световния номер 1 Новак Джокович от Сърбия и ще се бори за седми трофей от тази надпревара.

Макар да поведе уверено с 2:0 сета, шотландецът допусна Цонга да му вземе третия сет. Това вдъхнови французина, който заигра по-агресивно и динамично. В четвъртия сет Мъри успя да постигне ранен пробив, но Цонга го върна веднага и изглеждаше, че има подем в играта му. При 6:5 гейма обаче той допусна няколко грешки при свой сервис и това даде два мачбола за Мъри. Още при първия шотландецът направи страхотен ретур и макар топката да бе отсъдена в аут, след намесата на ястребовото око победата на Мъри стана официална.

Анди Мъри е първият представител на Великобритания, който достига до финал на този турнир от 1938 година насам. За последно Бъни Остин игра финал на престижния турнир в Лондон преди 74 години, но тогава загуби от Дон Бъдж. При евентуален успех на Мъри срещу Федерер той ще стане първият тенисист след Фред Пери през 1936 година, който печели трофея пред родна публика.

До момента Анди Мъри е достигал на два финала в турнири от Големия шлем. През 2008 и 2010 година шотландецът губи съответно на Откритото първенство на САЩ и на Откритото първенство на Австралия, като и в двата случая него съперник бе Роджър Федерер.