Бившият американски тенисист Андре Агаси ще стане член на Залата на славата на тениса на 9 юли. Това стана ясно на вчерашната церемония в школата на Агаси в Лас Вегас.
 
“Тенисът ми даде всичко в моя живот. Даде ми моята съпруга, работата на живота ми и ми позволи да притежавам необходимия ресурс, за да постоя това училище за тенис”, заяви американецът.
 
Агаси е женен за Щефи Граф, която стана член на Залата на славата през 2004 г. През кариерата си 40-годишният Агаси  спечели всичките турнири от Големия шлем.
 
Първата му титла от Шлема бе през 1992 г., когато на финала на “Уимбълдън” победи Горан Иванишевич в пет сета. След това спечели US Open през 1994 и 1999 г., взе титлата от Australian Open през 1995, 2000, 2002 и 2003 г. През 1999 г. триумфира и на “Ролан Гарос”.
 
Андре Агаси е първият тенисист в историята спечелил турнирите от Големия шлем на различни настилки, както и първият със Златен шлем – Голям шлем плюс олимпийски златен медал (Атланта`96).
 
През 1995 г. Агаси престоя 30 седмици като № 1 в световната ранглиста, но отстъпи челната позиция след загуба от Пит Сампрас на финала на US Open. Той призна, че Сампрас е най-добрият тенисист, с който е играл през кариерата си, въпреки че е срещал и Роджър Федерер./БЛИЦ