Най-добрият български тенисист Григор Димитров се измъчи максимално с неизвестния румънец Мариуш Копил във втория кръг на турнира от сериите Мастърс в Мадрид. Хасковлията явно подцени съперника си, който спечели първия сет и бе съвсем близо до победата в тайбрека на третия. В крайна сметка нашето момче надделя с 3:6, 6:3, 7:6 (7) и ще се изправи срещу Томаш Бердих в третия кръг.

Димитров няма прибави точки за разнглистата, тъй като има да защитава такива от миналата година. Българският тенисист, който е номер 14 в схемата, започна леко отпуснато мача и това му коства първия сет. Втората част бе изцяло за Гришо, но в решителния трети сет нещата станаха сложни за Димитров. Той на два пъти бе много близо да допусне пробив в решителната част, но успя да стигне до тайбрек. Там мощният Копил не се даде никак лесно и спаси три мачбола, но при четвъртия прати топката в мрежата и Гришо ликува!

Григор Димитров- Mариуш Копил 4:6, 6:3, 7:6(7)

Първи сет
Срещата започна със сервис на Димитров, който лесно поведе с 1:0 гейма. Двамата тенисисти разчитаха на силен сервис и действаха без рискове. До 4:4 нито един от двамата не успя да достигне дори до равенство при сервис на съперника или до точка за пробив. Това обаче се случи в най-неприятния за Димитров момент. При 4:4 Копил стигна до 2 възможности за пробив – при първата не успя, но втората бе успешна и пробив за румънеца – 4:5. Съперникът на Гришо получи две възможности за затваряне на сета и успя при втората 4:6.

Втори сет
Димитров започна ударно с гейм на 0. От своя страна румънецът започна да изпитва все големи затруднения при своето подаване и с мъка изравни резултата в сета – 1:1. Последваха бърз гейм за Гришо и отново мъка за Копил – 2:2. Беше въпрос на време хасковлията да стигне до пробив и той не чака дълго, за да го направи. При 3:2 в своя полза Димитров успя най-после да вземе подаване на съперника си и да дръпне с 4:2. До края на сета двамата взеха сервис-геймовете си и резултата бе изранен – 3:6, 6:3.

Трети сет
Тази част бе най-оспорвана и логично стигна до тайбрек. Преди това и двамата почти не даваха шансове на съперника си при свой сервис, като в целия сет имаше едва четири възможности за пробив и нито една реализирана.

Истинската драма се разигра в тайбрека. Копил сервира, след което с къса топка успя да излъже Гришо и поведе с 1:0. Хасковлията заложи на мощен сервис, който и в двата случая затрудни румънеца, и нашето момче поведе с 2:1. До 4:4 нито един от двамата не успя да направи минипробив. Първи такъв постигна Димитров и поведе с 5:4, но Копил не се предаде и веднага отвърна със същото – 5:5. Последва ново равенство 6:6 и минипробив на Димитров за 7:6. Вместо да завърши мача обаче Гришо позволи ново равенство при свой сервис и всичко започна отначало. Григор взе втория си сервис, след което затвори мача благодарение на форхенд в мрежата от страна на Копил – 9:7 в тайбрека и успех за Димитров.