Тежките дни за Цветана Пиронкова продължават, след като днес първата ни ракета при жените допусна осма поредна загуба. Въпреки че не заслужаваше да отпадне в първия кръг на турнира на червени кортове в полския град Катовице, Цвети отстъпи със 7:5, 6:7(4), 6:7(4) на Шахар Пеер от Израел.

25-годишната пловдивчанка направи невероятни неща по време на двубоя, но сякаш липсата на нещо повече от късмет й попречи да се класира за следващата фаза и да сложи край на антирекорда. С отпадането си днес тя спечели 1 точка за класирането на WTA и 1800 долара от наградния фонд на надпреварата. 

Двубоят започна равностойно, но равенството се задържа до петия гейм - 2:2. След това тенисистката от Израел поведе с 5:2 и се очакваше да затвори първия сет. Това обаче така и не се случи. Цвети заигра изключително силно и спечели следващите пет гейма, за да поведе с 1:0 след 7:5.

Вторият сет стартира с тотално превъзходство за Пеер, която поведе с 4:0. Въпреки това Пиронкова не се предаде и успя повтори връщането си както в първата част. Първо 25-годишната пловдивчанка изравни за 4:4, а след това и за 5:5. Израелската  състезателка отново успя да поведе, но след няколко дюса Пиронкова защити подаването си и стигна до тайбрек.

Борбата в него продължи да бъде ожесточена и никоя от двете не съумяваше да си осигури поне точка преднина. От една страна Пиронкова можеше да затвори мача, а от друга Пеер да остане в него. В крайна сметка нервите на израелката се оказаха по-здрави и тя предотврати отпадането си със 7:4 точки в тайбрека след 2 часа игра.

В последната част драмата продължи. Пеер демонстрира по-добра концентрация и стигна до сервиране за затваряне на мача при 5:4. Тя дори поведе с 30:0, но Пиронкова отново направи отлично завръщане, записа четири поредни точки за 5:5 в геймовете и спечели своето подаване, за да поведе с 6:5. Пеер все пак не сбърка при своя сервис и така отново тайбрекът трябваше да реши победителя не само в гейма, но и в мача.

В него Пиронкова поведе с 3:1 точки, допусна обаче пълен обрат за 3:4. След това Пеер показа стабилност в своя сервис и в крайна сметка се наложи със 7:4 точки, с което взе и мача. В следващия кръг израелката ще се изправи срещу победителката от двубоя между поставената под номер 4 Юлия Гьоргес (Германия) и квалификантката Джил Крейбас (САЩ).

Цветана Пиронкова - Шахар Пеер - 7:5, 6:7(4), 6:7(4)